NYELVTANULÁS KÜLFÖLDÖN 20 229-7964, 20 574-5172

Ausztrália- Nyelvtanulás Ausztráliában

Ausztrália

Államforma: Alkotmányos monarchia

Főváros: Canberra

Pénznem: Ausztrál dollár (AUD)

Időzóna:
Australian Eastern Standard Time (AEST) UTC+10,
nyáron (AEDT) UTC+11
Australian Central Standard Time (ACST) UTC+9,5,
nyáron (ACDT) UTC+10,5
Australian Western Standard Time (AWST) UTC+8

Terület: 7 682 300.00 km2

Lakosság: 17 483 000 fő

Népsűrűség: 2.30 fő/km2

Himnusz: Advance Australia Fair

Nyelvtanfolyam helyszíneink: Sydney, Brisbane, Cairns, Melbourne, Perth, Darwin

Ausztrália az egyetlen olyan ország, amely egy egész kontinensre kiterjed, 7,7 millió négyzetkilométernyi területével az egyik legnagyobb ország és egyben a legkisebb kontinens. Területén hatalmas, alacsony fennsíkok, romos őshegységek, szigethegyek találhatók, állat és növényvilága pedig különleges és egyedülálló.

Tudtad-e, hogy

 

A bumeráng (boomerang) egy hajítófa, amely Ausztrália nemzeti sportjává és jelképévé vált? Első megjelenését negyvenezer évvel ezelőttre becsülik. Különös alakja és viselkedése miatt sokan mágikus erőt tulajdonítanak neki. Először feltehetőleg fegyverként szolgált, amit vadászathoz és harcban használtak. Egykor az ausztrál törzsek bumerángdobásban mérték össze ügyességüket a „coroboree”-nak nevezett versenyen. Később aztán világszerte ismert sportszer lett belőle. Az első bumerángot 1770-ben hozta magával Európába Cook kapitány.

 

Nyelvtanfolyamok Ausztráliában

 

Szeretnéd megismerni Ausztrália csodálatos világát, lenyűgöző nagyságát, természeti szépségeit? Szeretnél nyelvet tanulni, miközben lehetőséged nyílik szörfözni, fürödni az óceánban, kengurut és koalát látni? Akkor erre a legmegfelelőbb hely számodra Ausztrália, ahol csodálatos élményekkel párosul az angol tanulás. Gyakorolhatod az angolt kedves, vendégszerető és mindig vidám ausztrálokkal, és emellett megismerheted a mozgalmas tengerparti városokat, a vad és páratlan szépségű belső területeket, érintetlen homokos tengerpartokat és az őserdők izgalmas világát.

 

Ausztrália látnivalói

 

Ausztrália egyedülálló természeti szépségét nagyban köszönheti a sok, csak Ausztráliában őshonos növénynek, állatnak, madárnak, amelyek sehol másutt a világon nem találhatók meg – egyedülálló világba csöppen az ide érkező kíváncsi világjáró. Az ország mindent meg is tesz annak érdekében, hogy megőrizze természeti örökségét.

Tája nagyon változatos, a sík sivatagos területektől kezdve a hegyeken, erdőkön át a tengerpartig mindenki megtalálja a neki érdekes tájat, látványosságot.

Területének nyugati felét szigethegységekkel tarkított félsivatagos, sivatagos vidék alkotja, amely nyugaton peremhegységekkel megy át a parti síkságba. A keleti felében elterülő száraz, szavannás, sok helyen lefolyástalan, sivatagos alföldeket a keleti partvidék mentén a Nagy-Vízválasztó-hegység 3000 km hosszú vonulata szegélyezi. A kontinens területének 85%-át az úgynevezett Outback, a világ legősibb tája foglalja el. Vörös sziklák, okker síkságok, bíbor színben pompázó hegyek, ragyogó kék ég és magányos házikók jellemzik a végeérhetetlen sivatagi tájat.

 

Ausztrália állat- és növényvilága

 

A kontinens egyedülálló növény- és állatvilága gyakran ámulatba ejti az idelátogatót. Számtalan gyönyörű nemzeti parkjában találunk esőerdőket, sivatagokat, hegyvidékeket és part menti dűnéket egyaránt, és igazán különleges növény- és állatvilágot tekinthetünk meg. A kontinens évmilliókkal ezelőtt elkülönült a többi kontinenstől, ezért olyan állat- és növényvilága fejlődött ki, amely valóban páratlan az egész világon. Ha Ausztrália állataira gondolunk, először a kenguru és a koala jut az eszünkbe, de emellett rengeteg más különleges faj is él itt. Érdekes emlősállatai közé tartozik még a wombat, az erszényes ördög (tasmánördög), a kacsacsőrű emlős, a rövidcsőrű hangyászsün, az erszényes nyúl, az erszényesmókus, a foltos kuszkusz és a Bennett-kenguru is. Ausztrália jellegzetes madarai pedig az emu, a kacagójancsi vagy más néven kookaburra, a lantfarkúmadár, a selyemmadár, a Viktória-paradicsommadár, a kakadu és az ujjas lúd. Bár az éghajlat igen száraz, a hüllők rengeteg válfaja is kialakította itt élőhelyét. Itt őshonos a sivatagban oly gyakran előforduló aprótermetű Gecho, vagy a nagyobb gyíkszerű Guana is.

Az ősi növények, és azok térhódítása még mindig fellelhető a természetben. A szűk és árnyékos völgyek déli lejtőin (Ausztráliában az északi oldal a napsütött!) sok helyen megtalálható az antarktiszi időkből származó óriás méretű páfrány. A dél-keleti partvidék eukaliptusz erdőinek lombkorona alatti szintjét szintén ősi pálmafajták, a Cycadok alkotják.

Ausztrália tudatában van a globális felmelegedés, valamint az egyre növekvő ózonlyuk okozta komoly környezetvédelmi feladatnak, és határozott lépéseket tesz az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátásának és azok hatásának csökkentése érdekében az energiaipar, a közlekedés, a környezetgazdálkodás és az erdőgazdálkodás területén is. A természeti környezetre leselkedő veszélyeket kivizsgálják, a természet értékeit védik, és helyreállítják a károkat. Az ausztrál nemzeti parkoknak is egyik fő feladatuk az ősi, Gondwanai kontinens idejéből fennmaradt növények védelme. Ezeket a területeket mára az Egyesült Nemzetek Szervezete a Világörökség részeként tartja nyilván.

Tudtad-e, hogy…

 

Ausztrália címerén, a pajzs két oldalán két őshonos ausztrál állat látható, egy kenguru és egy emu? A hagyomány szerint azért ezek az állatok kerültek a címerre, mert az ausztrál nép előmenetelét és fejlődését szimbolizálják azzal, hogy ez a két élőlény nem, vagy csak nagyon nehezen tud hátrafelé lépkedni.

 

Ausztrália éghajlata

Földrajzi elhelyezkedése következtében Ausztrália egyharmadára a trópusi, kétharmadára a mérsékelt óceáni éghajlat a jellemző. Az évszakok az európaihoz képest féléves eltolódásban váltják egymást: amikor nálunk tél van, ott akkor van nyár. A partközeli területeken az óceánok, tengerek kiegyenlítő hatása mérsékli a téli és nyári, illetve a nappali és éjszakai hőmérsékleti szélsőségeket. Sydney-ben például a januári – tehát nyári – középhőmérséklet 22 °C, júliusban – tehát télen – általában 12 °C körül van. A belső területeken azonban szélsőséges hőmérsékleti értékek is jellemzőek a kontinentális éghajlati hatás miatt. Meghatározza a hőmérséklet alakulását a tengerszint feletti magasság is. Az éghajlat további alakítói a légáramlások: a nyári passzátszelek, amelyek bőséges csapadékot (nyári monszun) hoznak a kontinens északi, északkeleti részére és a keleti partvidékre.

Őslakosok

Ausztrália toleráns, befogadó ország. Társadalmát a legkülönbözőbb háttérrel rendelkező emberek alakították. Az ausztrál nemzeti identitásnak meghatározó eleme a kulturális sokféleség.

Az ausztrál bennszülöttek (aborogin) kultúrája több mint 40 ezer éves, de más források szerint a sziklarajzaik már közel 175 ezer évesek. Az első emberek a kutatások szerint Délkelet-Ázsiából, Indonéziából érkeztek a földrészre, vadászó-halászó és gyűjtögető életmódot folytattak. Az ausztrál őslakosok sorsa az angolok partraszállásával pecsételődött meg: az angolok elüldözték a bennszülötteket ősi földjeikről, és Ausztrália mezőgazdasága és ásványkincsei az angliai ipari forradalmat szolgálták.

1901. január 1-jén a brit fennhatóság alá tartozó ausztrál kolóniák egyesülésével létrejött az ausztrál nemzet, habár az erős kulturális és törvényi kapcsolat megmaradt Angliával. Az őslakosok és a betelepülők között azonban semmiféle olyan szerződés megkötésére nem került sor, amely a bennszülöttek ősi területeire vonatkozó jogokat elismerte volna.

A telepesek által behurcolt európai betegségek és a kegyetlen népirtás következtében az őslakosság 1 millióra becsült lélekszáma közel 30 év alatt 30 ezerre csökkent. Jelentős előrelépést jelentett az őslakosság számára az 1976. évi földtörvény, amelynek köszönhetően bizonyos területek az őslakosok kezébe kerültek. A bennszülöttek által lakott területeken elhelyezkedő nemzeti parkokat az ausztrál állam az őslakosokkal közösen vezeti. A nyolcvanas években felerősödtek a hagyományőrzési törekvések, a bennszülöttek egyre határozottabban követelték, hogy ápolhassák kultúrájukat  és használhassák nyelvüket. Ma már van aborigin újság, tévé, rádió, táncszínház, múzeum, jogsegélyszolgálat és honlap is.

Ausztrál konyhaművészet

Az ausztrál konyha kombinációja a különböző népek kultúrájának. A hagyományos ausztrál ételek a brit konyhatechnika alapján készültek, majd az ausztrál konyha később más nemzetek ételkultúrájával gazdagodott, például a német, olasz, görög, ázsiai bevándorlók által meghonosított ételekkel. Ausztráliának nem igazán van nemzeti étele, inkább olyan ételeik vannak, amelyet mindenki szeret, például a Meat pie (húspite), aminek több változata is létezik, a közös bennük, hogy egy tál alját kibélelik tésztával, majd egy rétegben húsokat és zöldségeket tesznek, majd egy újabb réteg tésztával lefedik és megsütik. Egyik kedvenc desszertjük a pavlova, ami habcsókhoz hasonlít, tejszínnel és gyümölccsel a tetején. Aki viszont a különlegességeket részesíti előnyben, az akár a kenguru, az emu vagy a krokodil húsát is kipróbálhatja.

Nyelv

Ausztrália hivatalos nyelve az angol. Emellett az őslakosoknak saját nyelvük is van. Ausztrália bennszülött nyelveit nem érdemes és nem is lehetséges összehasonlítani a világ más nyelveivel, hiszen egyedülálló sajátosságaik megkülönböztetik őket minden egyéb nyelvcsaládtól. Az itt használt bennszülött nyelvek nagy részére jellemző, hogy két tetszőleges nyelvhasználat között nincs éles különbség, hanem egyfajta hosszúra nyúlt nyelvjárás-láncolatot alkotnak. Ebből a legelterjedtebb a pama-nyungar nyelvcsalád.

Vallás

Az ausztrálok többsége vallásos, 27% római katolikus, 26% anglikán, 24% egyéb keresztény, 13% felekezet nélküli és a fennmaradó 10% egyéb vallást gyakorol.

Utazási tanácsok, vízuminformációk

Amennyiben pihenés céljából, család, barátok látogatása okán utazik Ausztráliába, szervezett úton vesz részt, vagy maximum 3 hónapig angol nyelvtanfolyamon kíván részt venni, turista vízumot kell igényelnie. 2007. július 1-től a magyarok elektronikus úton szerezhetnek ausztrál turistavízumot, amelynek 2 típusa van:

–          e-visitor vízum: max. 90 napos tartózkodásra nyújt lehetőséget, kinn nem meghosszabbítható, elektronikusan kell igényelni, ingyenes.

–          turista vízum (676): 3 hónapnál hosszabb (max. 12 hónap) kinn tartózkodásra és többszöri belépésre jogosít fel. Elektronikusan kérelmezhető, nem ingyenes. Turista vízummal rendelkezők nem vállalhatnak munkát Ausztráliában, és tanuló vízumot sem kérvényezhetnek a helyszínen.

Ha a nyelvi tanulmányok 12 hétnél hosszabbak, tanuló vízumot kell igényelni. A tanuló vízum, az órák rendszeres és ellenőrzött látogatása mellett, részmunkaidős munkavállalásra nyújt lehetőséget heti 20 órában. Az angol nyelvi tanulmányokhoz szükséges tanuló vízum papír alapú, amelyet a Bécsi Ausztrál Nagykövetségen kell benyújtani személyesen vagy postai úton.

Magyar állampolgárok vízumkérelmeit a bécsi Ausztrál Nagykövetségen intézhetik. A budapesti Ausztrál Nagykövetség 2013. július 12-én véglegesen bezárt.

Hasznos oldalak utazáshoz

Vízum információ: https://www.austria.embassy.gov.au/vien/home.html

Magyar nagykövetség Ausztráliában: https://www.embassy-worldwide.com/embassy/embassy-of-hungary-in-australia/

Továbbtanulás Ausztráliában: https://www.studying-in-australia.org/


Kérd személyre szabott árajánlatunkat!

Válogass kedvedre tanfolyamaink közül!