NYELVTANULÁS KÜLFÖLDÖN 20 229-7964, 20 574-5172

Spanyolország- Nyelvtanulás Spanyolországban

Spanyolország nyelvtanulás

Államforma: Alkotmányos monarchia

Főváros: Madrid

Pénznem: Euró (EUR)

Időeltolódás: A szárazföldön, Mallorcán és Ibizán a közép-európai időszámítás érvényes. A Kanári-szigeteken ehhez viszonyítva -1 óra.

Terület: 504 782 km2

Lakosság: 43 853 045 (2009)

Népsűrűség: 87,2 fő/km2

Himnusz: Plus Ultra

Nyelvtanfolyam helyszíneink: Barcelona, Madrid, Pamplona, Granada

spanyol nyelviskolák >>

A meseszép északi hegyvidéki tavaktól, Madridon keresztül, a romantikus tengerparti nyaralóhelyekig sok felfedezni valót talál az idelátogató. Csodálatos műemlékei, változatos tájai, színes népi élete, ünnepei, táncai, klímája, kitűnő színvonalú vendéglátása miatt évente több mint 40 millióan keresik fel az országot, amely 4000 km hosszú partszakaszával egyedülálló strandolási lehetőségeket is kínál.

Tudtad-e, hogy…

A bikaviadalok hagyománya a mai napig él Spanyolországban? A helyi “Plaza de Toros” arénában kerül megrendezésre a nyári szezonban. A spanyolok előszeretettel vesznek részt ezen az eseményen, sőt bérletet is válthatnak a szezonra. Ez a hagyomány egészen a XVI. századig nyúlik vissza, amikor is a bikákat lóhátról támadták és ölték le lándzsával. Körülbelül az 1800-as évek közepén megalakult Sevillában a Királyi Bikaviadalok iskolája és ettől kezdve működik a bikaviadal, mint szórakozási, társadalmi esemény.

Nyelvtanfolyamok Spanyolországban

Szeretnél anyanyelvi környezetben spanyol nyelvet tanulni, miközben megismerheted a nyelvhez tartozó kultúrát is? Akkor tökéletes választás számodra Spanyolország, ahol nyelvtanulás közben megismerkedhetsz az ország híres-nevezetes városaival, felfedezheted történelmi látványosságait, természeti szépségeit. Sokrétű kultúrája, csodálatos tengerpartjai, a szikrázó napsütés mind-mind vonzza a látogatókat. A spanyol nyelv tökéletesítése mellett pedig alkalmad nyílik megismerkedni a legendás spanyol vendégszeretettel és Fiesták világával is.

 

Spanyolországi látnivalók

 

Kellemes és változatos klímája, történelmi városkái, csodás hegycsúcsai és semmivel össze nem hasonlítható tengerpartjai igen kedvelt tanulmányi és turista célponttá varázsolják az országot.

Hagyományok

Az ország mindennapi életében nagy szerepet játszanak a színpompás népi ünnepek (fiesta), a vallási eredetű romériák, a helyi, látványos több napos vigasságok. Minden városnak megvan a maga szentje, és az adott szent napjának ünnepe, azaz a fiesta mayor. Az egyik legszínesebb spanyol népünnep a feria, azaz országos vásár, melyet minden évben, minden fontos helyen megrendeznek. Spanyolország legnevezetesebb tradíciója a bikaviadal (corrida de toros). Az országban több mint 300 aréna szolgálja a véleményeket megosztó „nemzeti sportot”, vagy a tüntetők és környezetvédők szerinti „véres mészárlást”. A tánc és a zene a spanyol folklór legismertebb elemei; vidékenként eltérő ritmusok, dallamok terjedtek el. Kedvelt spanyol népi táncok: a kasztíliai charrada és rueda, a galíciai munyeira, az andalúziai flamenco, fandango, bolero, a katalán sardanya, vagy éppen az aragóniai jota.

Egy kis érdekesség: a Siesta

A siesta egy spanyol szó, amelynek eredete a latin hora sexta (magyarul: “hatodik óra”) kifejezésre, vagyis arra vezethető vissza, hogy a munka megkezdését követő hatodik órában jár a pihenés. A siesta, mint a nappali alvást biztosító hagyományos pihenőidő elterjedt az egész Ibériai félszigeten, valamint a spanyol hatásnak köszönhetően a Dél-amerikai országokban is. Ezekben az országokban az (egész éves vagy évszakos) elviselhetetlen délutáni hőség indokolja tipikusan ezt a fajta napközbeni pihenőidőt. Vannak azonban olyan országrészek (mint pl. Észak-Spanyolország), ahol nem a klíma, hanem a meghonosodott kultúra, így például a hagyományosan főétkezésnek számító ebéd eredményezi a hosszabb napközbeni pihenéshez való igényt.

Éghajlata

 

Az ország a mérsékelt égövi zónában fekszik, éghajlata mediterrán, az ország belsejében a főváros, Madrid környékén mediterrán-kontinentális. Az ország éghajlatában jelentős különbségek tapasztalhatók az ország hegyvidékein, a tengerparton és az ország belsejében. A tengerparti régiókban kevésbé szélsőséges az időjárás, míg az Atlanti-óceán által határolt területek csapadékosabbak. Madridban a júliusi átlaghőmérséklet 30 Celsius fok, februárban 8 Celsius fok.

 

Konyhaművészet

Spanyolország gasztronómiája az utóbbi években soha nem látott népszerűségre tett szert. A tipikus spanyol ételek között ugyanúgy megtalálhatók a húsételek, mint a zöldségekkel készült fogások, vagy az édességek. A spanyolok rengeteg friss halat fogyasztanak, és szinte kizárólag olívaolajjal készítik el az ételeket. A legismertebb a paella, ami az elkészítéséhez szükséges különleges kétfülű, fogó nélküli serpenyőről kapta a nevét. A paella egy zöldséges rizsétel, amelyhez ízlés szerint különböző húsokat vagy tenger gyümölcseit adnak. Egy másik híres étel, a tortilla de patatas, amely burgonyából, hagymából és tojásból készül, és egyike a legkönnyebben elkészíthető és legfinomabb ételeknek. Népszerűségét emellett annak is köszönheti, hogy gyakran szolgálják fel „tapas”-ként, ami a szórakozóhelyek és bárok tipikus harapnivalója. A turizmusnak köszönhetően a gazpacho, a hideg zöldségleves, és a sangría, vagyis a gyümölcsdarabokkal ízesített vörösbor is világszerte ismertté vált.

Az étkezési időpontok jelentősen eltérnek az itthonitól. A reggeli általában kettő időpontban van, az első az úgynevezett “desayuno” ami reggel 8-9 között történik, de ekkor csak valamilyen italt (kávét, teát) fogyasztanak. Majd ezt követi az “almorzo” 10:30-11:30 között és ekkor már fogyasztanak kisebb tapasokat is, mint pl. tortilla vagy bármilyen bocadillo. 14-16 óra között ebédelnek és 22-23 óra között vacsoráznak.

 

Nyelv

 

Kasztíliai spanyol (hivatalos) 74 %, katalán 17 %, galíciai 7 %, baszk 2 %.

 

Vallás

 

Római katolikus 94 %, egyéb 6 %

Utazási tanácsok, vízuminformációk

 

Az uniós polgárok három hónapig engedély nélkül tartózkodhatnak az EU más tagállamaiban, így Spanyolországban is.
A három hónapon túli tartózkodása esetén azonban a tagállamok bejelentési kötelezettséget követelhetnek meg. Tartózkodási engedély ekkor sem kell, a bejelentésről az illetékes hatóságok igazolást állítanak ki.

 

Hasznos oldalak utazáshoz

 

Spanyol követség, Budapest: https://www.maec.es/subwebs/Embajadas/Budapest/es/home/Paginas/Home.aspx

 

Magyar követség, Madrid: https://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/ES/hu/Konzuliinfo/

 

Barcelona reptere: https://www.barcelona-airport.com/

 

Barcelona tömegközlekedése: https://www.barcelonabusturistic.cat/web/guest;jsessionid=D2F42E3F244108B80DB3864678FF42E2

 

Madrid reptere: https://www.aena.es/csee/Satellite?MO=-1&SMO=-1&SiteName=MAD&c=Page&cid=1049727006353&pagename=subHome

 

Madrid tömegközlekedése: https://www.metromadrid.es/es/index.html

 

https://www.ctm-madrid.es/servlet/RedTransServlet?xh_ACCION=1&xh_TIPO=5&xh_TIPOTRANSPORTE=9&CODPANTALLA=1&CODBOTON=102

 

Pamplona reptere: https://www.aena.es/csee/Satellite?cid=1048607595496&pagename=subHome&SiteName=PNA&c=Page&Language=EN_GB

 

Pamplona tömegközlekedése: https://www.mcp.es/tuc/trans3.htm

 

Granada reptere: https://www.aena.es/csee/Satellite?cid=1047397546288&pagename=subHome&SiteName=GRX&c=Page&Language=EN_GB

 

Granada Tömegközlekedése: https://www.transportesrober.com/

 

 

 

 


Kérd személyre szabott árajánlatunkat!

Válogass kedvedre tanfolyamaink közül!