NYELVTANULÁS KÜLFÖLDÖN 20 229-7964, 20 574-5172

Skócia – nyelvtanulás Skóciában

Államforma: az Egyesült Királyság része (Angliával, Wales-szel és Észak-Írországgal együtt), mely alkotmányos monarchia (uralkodó: II. Erzsébet királynő)
Főváros: Edinburgh
Pénznem: font sterling (GBP)
Időzóna: UTC (nyáron UTC+1)
Terület: 78 772 km2
Lakosság: 5 000 000 fő
Népsűrűség: 65 fő/km2
Himnusz: Flower of Scotland

Nyelvtanfolyam helyszínünk: Edinburgh

Skócia Nagy-Britannia második legnagyobb országa, a Brit-sziget északi részén terül el. A skót királyság 1707-ig független állam volt, mikor az Acts of Union alapján egyesült Anglia és Skócia, és ezzel hivatalosan is létrejött Nagy-Britannia. Skócia azonban megtartotta saját törvénykezési és oktatási rendszerét és saját egyházát. Saját kultúráját és nemzeti öntudatát mindmáig megőrizte.

Tudtad-e, hogy…
skót font nem létezik? Skóciában is a font sterlinget használják. Skócia 3 bankja kibocsát font bankjegyeket, de kizárólag belföldi használatra. A Skóciában kiadott fontok értéke megegyezik az angol fontéval, országon kívül azonban nem ismerik el ezt a fizetőeszközt. Hazautazás előtt mindenképp költsük el vagy váltsuk át megmaradt skóciai fontjainkat!

Nyelvtanfolyamok Skóciában

Szükséged lenne az angol nyelvtudás tökéletesítésére, és anyanyelvi környezetben szeretnél megtanulni angolul? Szereted a skót whiskyt, megcsodálnád a skót duda hangját, bejárnád a skót felföld gyönyörű tájait, részt vennél egy kastélytúrán, sőt, akár egy szellemjárást is bevállalnál? Akkor Skócia az ideális célpont számodra, ha épp az angol nyelvtanfolyamod helyszínét tervezgeted. Ez a sokszínűség teszik a skóciai nyelvtanfolyamokat olyan népszerűvé ügyfeleink körében, hisz az angol nyelvtanulás mellett elmerülhetünk az ország ezerszínű szépségeiben. Felnőtt és ifjúsági nyelvtanfolyamokat egyaránt kínálunk ebben a vadregényes országban. Vár Edinburgh és Skócia lélegzetelállító látnivalói!

Skócia látnivalói

Romos kastélyok lebbenő függönyei, régmúlt idők tragikus sorsú várúrnői és hős lovagjaik. Titkaikat örökké őrző, hűs vizű, feneketlen tavak. A skót duda távoli, panaszos hangját elnyomja a zöld mező felett végigsuhanó szél sírása… Misztikum, borzongás, szellemjárás… Ilyen romantikus képek élnek bennünk erről a titokzatos országról, és csábítanak, hogy felfedezzük titkait.

Igen, az ország büszke tájai valóban vadak és titokzatosak, az időjárás zord, de ez a vadság, érintetlenség csak hozzájárul Skócia vonzerejéhez. Itt még zavartalanul gyönyörködhetünk a természeti szépségekben, a sziklás tengerpartokban, a felföldeken süvítő szél énekében, a békésen legelő juhnyájakban és a szabadon tovarepülő vadmadarakban.

Szörny a tó mélyén?
Skócia egyik leghíresebb látványossága az Inverness városa közelében fekvő Ness tó, mely a benne élő „szörnynek” köszönheti ismertségét. Évszázadok óta keringenek legendák az állítólagos Loch Ness-i szörnyről, első említése még 565-ből származik. Vajon tényleg létezik ez a szörny a tóban? Mit tudsz róla? Milyen lény Nessie valójában?

Több, hihetetlenebbnél hihetetlenebb elmélet keletkezett Nessie létezése kapcsán. Az egyik szerint elképzelhető, hogy a szörny egy rég kihaltnak hitt dinoszauruszfaj fennmaradt egyede. Egyetlen egyed viszont nem élhet évszázadokig – az állat jelenlétéhez egy teljes populáció fennmaradása lenne szükséges. Hogyan rejtőzhetne el egy egész populáció a tóban észrevétlenül? Ráadásul a tó földtörténeti szempontból túl új ahhoz, hogy a dinoszauruszok lakóhelyéül szolgáljon.

Egy másik elmélet szerint a tavat a mélyben egy hasadék köti össze az óceánnal, ezen át közlekedik Nessie, aki egyébként az óceánban él. Azonban mivel a tó szintje 16 méter tengerszint feletti magasságban van, az óceánnal összekötő járatban hatalmas sodrásnak kellene lennie, ami előbb-utóbb annyira kitágítaná az alagutat, hogy a tó megszűnne létezni.

A harmadik elmélet szerint Nessie tulajdonképpen nem állat, hanem fatörzs. A tó partján növő erdeifenyő törzse elpusztulva a tóba esik, ahol a kifolyó gyanta következtében eltávozni képtelen gázok miatt hólyagosodik, felfúvódik, felemelkedik a víz felszínére, és újra elmerül. Ezeket a fatörzseket nézik állítólag az emberek szörnyfejeknek.

A legvalószínűbb magyarázat az lenne, hogy Nessie valójában angolna – azonban ilyen méretű angolnafaj nem létezik, így tehát ez sem nyert bizonyítást. Olyan fantáziadús híresztelés is szárnyra kapott már, hogy a szörny egy állatkertből szökött elefánt – hogy egy elefánt miért és miként élne évszázadokig a víz alatt, békés csónakázókat riogatva… nos, ez a kérdés talán örökre megválaszolatlan marad.

Eddig tehát nem született általánosan elfogadott elmélet a szörny létezésével kapcsolatban. Akármi legyen is az igazság, és bár a Nessie-ről készült fotók és videók többségéről kiderült, hogy hamisítványok, a legenda töretlenül tovább él. Az biztos, hogy nagyon izgalmas lenne saját szemünkkel megpillantani a titokzatos lényt… érdemes tenni egy próbát, ha Skóciában járunk. A tó partján sétálva ne felejtsük készenlétben tartani a fényképezőgépeinket.

Skócia éghajlata

Skócia éghajlata mérsékelt óceáni és igen változékony. A Golf-áramlatnak köszönhetően enyhébb a tél, mint az azonos szélességi fokon elhelyezkedő más országokban. Általában véve Skócia nyugati része melegebb a keletinél. Az ország legnedvesebb részének a nyugati felföldek mondhatók, az alföldeken nem általános az erős hóesés, a magasabban fekvő helyeken azonban gyakoribb.

Skóciát május és szeptember hónapok között érdemes felkeresni. A Felföldet télen elég nehéz megközelíteni, de Edinburgh-t télen is nyugodtan felkereshetjük.

Skót népviselet

A skót kockás szoknya talán a legismertebb és legjellemzőbb szimbóluma az országnak. Ki ne hallott volna róla, hogy a skót férfiak nemzeti viselete a kilt, vagyis a kockás szoknya, és hogy ráadásul alatta bizony egyáltalán nem viselnek alsóneműt? Világszerte híres ez az öltözék, mely Skóciában igen tiszteletre méltó és férfias viseletnek számít. Természetesen a hétköznapokban ma már nem viselik, nagy ünnepeken azonban még ma is kedvelt ruházat, a nemzeti büszkeség fontos kifejezési formája, melyet az elkötelezett szurkolók még focimeccsek alkalmával is felvesznek. A brit hadsereg skót ezredei ünnepélyes alkalmakkor szintén kiltet viselnek még ma is. Az első világháború idején a skótok a hagyományos skót szoknyában harcoltak a brit hadsereg keretében, a németek a “pokolbéli hölgyeknek” (ladies from hell) nevezték el őket.

Régen a férfiak mindennapos viseletének része volt a szoknya, és annak őse, a csatos övvel felerősített több méter hosszú gyapjúszövet, a plaid, melyet még szabni sem kellett. Sok előnye volt a felföldi tájakon, kényelmesen lehetett benne mozogni, meleg volt és eső után hamar megszáradt, sőt, állítólag az akkori gyapjúszövet még vízálló is volt. A viselethez tartozik még zseb híján az úgynevezett sporran, ami bőrből készült erszényféle, de ünnepi alkalmakra hagyományosan borzból, fókából vagy hermelinből készítették.

Híres férfiak szoknyában
A mai hírességek is büszkén hordják a skót szoknyát. Sean Connery gyakran kiltben jelenik meg neves eseményeken, de a walesi herceg, Charles, aki nagyanyja révén negyedrészben skót származású, szintén viseli ünnepélyes alkalmakkor.

Hősök kora
Aki látta A rettenthetetlen című filmet, nem vitathatja, hogy egy szoknyát viselő férfi  is lehet férfias, vonzó és hősiesen bátor. Bizony mindenkit elvarázsolt Mel Gibson alakítása, aki egyébként rendezte is a filmet, mely 5 Oscar-díjat érdemelt ki. A híres film a William Wallace által vezetett, 1297-ben kitört skót szabadságharcot dolgozza fel. Hősiesség, hazaszeretet, cselszövés és szerelem – nagyszerű színészi játékkal és magával ragadó képekkel. Mielőtt kiutazol a skóciai nyelvtanfolyamra, ráhangolódásképp nézd meg a filmet, és éld át Skócia fontos történelmi pillanatait!

A kilt viselése olyannyira a skót nemzeti öntudat szimbólumává vált, hogy az angolok a Dress Act-ben 1746-ban betiltották a kilt és a tartan (skót gyapjúszövet) viselését, a nemzeti öltözék ugyanis egyet jelentett a függetlenségi törekvésekkel. Komoly szankciókkal büntették a tilalom megszegését. Csak a hadseregben maradhatott fenn ez a viselet 1782-ig, amikor is újra engedélyezték a viselését.

Konyhaművészet

Napjainkban a skót konyha igazán népszerű, a mai szakácsok újra felelevenítik a régi recepteket. A skót felföld hűvös időjárása miatt az ott élők kedvelik a meleg leveseket, például a tyúklevest vagy zöldséges báránylevest. Szeretik a sülteket, főként a marhasültet és a báránysültet, valamint a pitéket, húspástétomokat is. Híres nemzeti eledelük a haggis, a birkagyomorba töltött darált belsőségek. Tengerparti országként természetesen sok halat fogyasztanak. A legismertebb skót édesség a shortbread nevű vajaskeksz. A skótok leghíresebb nemzeti itala a whisky, amelyet mindig tisztán isznak.

Whisky vagy whiskey?
A whisky szó a skót gael nyelv „uisge beatha” és az ír nyelv “uisce beatha” kifejezéséből ered, jelentése az élet vize. A whisky a skót és a kanadai, a whiskey az ír és az amerikai márkák írásmódját tükrözi.

A nemzetközi jog szerint a Scotch megjelölést csak a Skóciában desztillált és legalább három év és egy napig tölgyfahordóban érlelt whisky viselheti. A skót whisky alaptípusa a malátawhisky (malt) és a gabonawhisky (grain), amelyekből keverékeket (blended) készítenek. A blended fajták a legkelendőbbek, de a legmagasabb ára a házasítatlan malátawhiskyknek (single malt) van. Mindegyiket érdemes megkóstolni skóciai utunk során.

Nyelv

Skócia hivatalos nyelve az angol, azonban a skótok mindmáig elő eredeti nyelve a gael nyelvek csoportjába, a szigeti kelta nyelvek családjába tartozik, az óír leszármazottja. Ebbe a csoportba tartozik még az ír és a manx nyelv is (az utóbbi nyelvet Man szigetén beszélik). A skót nyelvet angolul gyakran Scottish Gaelic vagy Scots Gaelic elnevezéssel említik.

A skót gael nyelv hatással volt az angol nyelvre is, mely számos skót jövevényszót átvett, skót eredetű szavak pl.: whisky, slogan, brogue, jilt, clan, strontium, trousers, loch stb.

Az országban a skót gael nyelven és az angol nyelven kívül használják még a scots nyelvet, amely speciális skóciai angol nyelv, az angolnak egy nyelvváltozata; lényegében az óangol egyik máig fennmaradt nyelvjárása. A skóciaiak egy részének ez az anyanyelve. A skóciai angolt eltérő szókincse és helyesírása különbözteti meg a brit angoltól.

Igazán érdekes élmény lesz a skóciai nyelvtanfolyamunk ideje alatt megismerkedni a 3 különböző nyelvvel, és megfigyelni a scots és az angol közötti eltéréseket. De ne ijedjünk meg, a brit angolt mindenki folyékonyan beszéli az országban, hisz ez az ország hivatalos nyelve, így lesz alkalmunk a nyelvgyakorlásra bőven.

Vallás

Skócia lakosságának nagy része presbiteriánus vallású, de a lakosság kb. 10%-a anglikán, és nagyjából ugyanannyi római katolikus is él itt.

A presbiteriánus egyház a XVI-XVII. sz.-i reformáció egyik irányzataként Skóciában a Stuart Mária elleni küzdelemben szilárdult meg, 1560 óta államegyház, John Knox vezetésével alakult ki. Vezetői nem püspökök, hanem az úgynevezett presbiterek. (A presbiter görög eredetű szó, jelentése: a legöregebb.)

Utazási tanácsok, vízuminformációk

A beutazáshoz magyar állampolgároknak vízum nem szükséges. Mivel az Egyesült Királyság is az Európai Gazdasági Térség tagállama, a magyar állampolgárok személyazonosító igazolvánnyal is beutazhatnak az országba. A brit hatóságok azonban a régi fajtájú, azaz csak magyar nyelven kiállított személyi igazolvány használatát nem ajánlják.

Hasznos oldalak utazáshoz:

Edinburgh-i repülőtér: https://www.edinburghairport.com/

Tömegközlekedés Edinburgh-ban: https://www.edinburgh.gov.uk/info/1526/public_and_community_transport

Közlekedés Skóciában: https://www.transportscotland.gov.uk/

Vonatközlekedés: https://www.nationalrail.co.uk/

Autóbusz közlekedés: https://www.nationalexpress.com/coach/index.cfm


Kérd személyre szabott árajánlatunkat!

Válogass kedvedre tanfolyamaink közül!