NYELVTANULÁS KÜLFÖLDÖN 20 229-7964, 20 574-5172

Oroszország – Nyelvtanulás Oroszországban

Orosz nyelvtanulás

Államforma: Szövetségi köztársaság

Főváros: Moszkva

Pénznem: Orosz Rubel (RUB)

Időzóna: 9 időzónájában területenként UTC +2-től egészen + 11 órás időeltolódás is lehetséges

Terület: 17 075 200 km²

Lakosság: 142 008 838 fő

Népsűrűség: 8,3 fő/km²

Himnusz: Гимн России

Nyelvtanfolyam helyszíneink: Szentpétervár, Moszkva

orosz nyelviskolák >>

A világ legnagyobb országa – legtávolabbi pontjai 8000 km-re vannak egymástól és óriási méretei miatt földrajza hihetetlenül változatos. Élenjár a kutatásokban, fejlesztésekben és emellett a kultúrában is kiemelkedő teljesítményt ért el és nyújt a mai napig. Kultúrája, építészete, a hatalmas távolságok, mind-mind különleges élményt nyújtanak az ide látogatóknak.

Tudtad-e, hogy…

 

Oroszországban található a világ leghosszabb vasútvonala?

A teljes vaspálya 10 év alatt, 1901. november 3-ra készült el, amikor a keleti és nyugati irányból haladó építők találkoztak. A vasút az egész kontinensen keresztülfut, összeköti az európai Oroszországot, a nagy ipari területeket, az ország fővárosát, Moszkvát, Szibériát, valamint a Távol-Keletet, így összesen 9288,2 kilométeres utat tesz meg Moszkvától Vlagyivosztokig. A Moszkvából induló Oroszország expressz menetrend szerint 147 óra 59 perc alatt teszi meg az utat.

 

Nyelvtanfolyamok Oroszországban

 

Szeretnél a világ leghatalmasabb országában tanulni? Megismerkednél az orosz kultúrával és az oroszok egyedülállóan izgalmas történelmével?  Felejthetetlen élményben lesz részed, amint belecsöppensz a nagy Oroszország életébe. Miközben gyakorlod a nyelvet, megismerkedhetsz az ott élőkkel, felfedezheted izgalmas, az Európaitól sokszor egészen eltérő világukat.

 

 

Nyelvtanfolyam helyszíneink

 

Szentpétervár

 

Szentpétervárt a kontinens egyik legszebb városának tartják. A város tervezését a legkiválóbb orosz, és külföldi építészek meghívásával maga I. (Nagy) Péter orosz cár irányította. Célja az volt, hogy Oroszország északi kikötőt nyithasson, illetve, hogy felzárkóztassa azt, majd hogy országa felülmúlja Európát. Terve sikerült, Szentpétervár a 18. század közepére az ország szellemi életének központjává vált. Itt éltek és alkottak az orosz irodalom és képzőművészet, valamint a zeneművészet nagy alakjai, mint például Puskin, Gogol, Dosztojevszkij és Csajkovszkij is.

Építészeti remekműve az Izsák-székesegyház fenséges 19. századi épülete, ahonnan 1917-ben az orosz forradalom is indult, amely során I. Miklós cárt lemondatták, a cári birodalmat köztársasággá alakították, majd a bolsevikok Lenin vezetésével puccsot hajtottak végre a demokratikus kormányzat ellen.

A város központi része a Palota tér (Dvorcojava), amelynek uralkodó épülete a Téli Palota. A palotát 1725 után I. Katalin építtette, az ő fáradhatatlan szenvedélyének köszönhető a falak mögött meghúzódó gyűjtemény hihetetlen gazdagsága is. Ez ad otthont ugyanis az Ermitázsnak, a világ egyik legnagyobb képzőművészeti múzeumának 1852. február 5. óta, ahol a több mint 3 millió darabot számláló gyűjteményben 12 ezer szobor, 16 ezer festmény, 600 ezer rajz és nyomat, egymillió érme és medál, illetve 266 ezer iparművészeti tárgy kápráztatja el a látogatókat. A téren található a világ legnagyobb emlékoszlopa is, amelyet a Napóleon fölött aratott győzelem emlékére emeltek.

Ez a város tökéletes helyszínt biztosít a tanulmányaidhoz, ha szeretnéd fejleszteni a nyelvtudásod és eközben megismerkednél az orosz kultúrával, hiszen Szentpétervár az irodalomban, a zenében és a színházban is világszerte élenjár.

 

 

Moszkva

 

Moszkva (oroszul, cirill betűkkel: Москва) Oroszország fővárosa és elsődleges politikai, gazdasági, pénzügyi, oktatási és közlekedési központja. Épületei – mint például a Kreml, a Szent Vazul-székesegyház vagy a Hét nővér – és metróállomásai világhírűek. Moszkva az orosz művészetek és előadóművészek központja, 61 múzeuma és 27 kiállítóterme van, emellett világhírűek a színházai, a balett- és a filmművészete is. A híres Kreml (oroszul: Кремль) a modern szóhasználatban Moszkva közepének fallal körülvett történelmi épületegyüttesét, Oroszország kulturális és hatalmi központját, uralkodóinak és döntéshozóinak székhelyét jelenti. A kreml szó eredetileg olyan fellegvárat, citadellát jelölt, melyet az ősi orosz városokban építettek, és amelyből több (pl: Kazany, Novgorod) máig fennmaradt. Másik nevezetessége a Vörös tér (oroszul: Красная площадь), Oroszország leghíresebb tere, az orosz történelem sok fontos eseményének színhelye. Kulturális és történelmi értékeik miatt 1990-ben a Kreml épületegyüttese és a Vörös tér az első oroszországi helyszínek között került fel az UNESCO világörökség listájára.

 

Oroszország látnivalói

 

A hatalmas távolságok miatt változatosak természeti értékei, kulturális és építészeti kincsei.

Rengeteg látnivalóval szolgál ez a hatalmas ország – akár természeti kincsek, művészetek vagy éppen az építészet iránt érdeklődik a látogató, mindenképp egyedülálló látványban és élményben lesz része. Oroszországnak hatalmas, 37 000 kilométeres partvonala van a Jeges-tenger és a Csendes-óceán mentén.

Területének nagy részét óriási síkságok borítják, emellett mintegy 200 000 tó van az országban, melyek közül a legnagyobb 31 500 km²-es Bajkál-tó.  A hatalmas kiterjedésű Kaukázus a maga 440 000 km2-ével pedig Oroszország legnagyobb területű hegysége.

 

 

 

Oroszország éghajlata

Az Oroszországi Föderáció éghajlatának kialakulására néhány meghatározó tényező volt hatással. A hatalmas méretek, sok területnek a tengertől való jelentős távolsága miatt a kontinentális éghajlat az uralkodó. Északon szubarktikus éghajlat a jellemző. Az ország déli részének hegységei megakadályozzák a meleg légtömegek beáramlását az Indiai óceán felől, a nyugat és észak felé nyitott síkságok pedig kiteszik az országot az arktikus (sarkvidéki) és az óceáni befolyásoknak. Emiatt az ország nagy részén csak két évszak különül el világosan: a tél és a nyár; a tavasz és az ősz rövid ideig tart. A leghidegebb hónap a január (a tengerparton a február), a legmelegebb általában a július.

Konyhaművészet

 

Az orosz konyha egyrészt a régi bizánci udvar hagyományaira, másrészt a franciáktól átvett étkezési szokásokra, ételekre épül. Előételeiknél a tálakon általában a halfélék, felvágottfélék, zöldség- és salátafélék, valamint az igen kedvelt kaviár jelenik meg. Az oroszok szívesen fogyasztanak leveseket, ezek közül a legismertebbek a scsí (káposztaleves), a szoljanka (zöldségleves), a borscs (céklás káposztás leves) és a buljon (erőleves). Igen kedveltek a húsételek is, de olykor előfordul, hogy a nép napokig nem tud húshoz jutni az élelmiszerhiány miatt. Kedvelt eledel a rablóhús és a bifsztek, ugyanakkor sokféle szárnyasból készült étel is jellemzi konyhájukat. Főként Szibériában nagyon kedvelik a zsíros ételeket, ami a nagy hideggel magyarázható. Köretként szívesen fogyasztanak nyers zöldségeket. Gyümölcsfogyasztásukra jellemző, hogy héjastól fogyasztják, illetve készítik el őket. Desszertjeik általában krémesek, tortafélék, de igen kedvelt a fagylalt, melyet még -10 fokban is fogyasztanak az oroszok az utcán. Igen ismert alkoholos italaik közül a legismertebbek a vodkafélék, de kiváló pezsgőik, borpárlataik és pálinkáik is vannak. Híres alkoholmentes italuk a kvasz, amely egy erjesztéssel készült üdítőféle, valamint az orosz feketekávé, mely igen erős, de szívesen fogyasztanak még különféle teákat (csaj) is.

 

Nyelv

 

Hivatalos nyelv az orosz, egyéb beszélt nyelvek: avar, csecsen, baskír, burját, tatár, jakut, udmurt, komi, mari, mordvin, karjalai, kalmük, kabard.

 

Vallás

 

Vallási tekintetben igen sokszínű, az ortodoxok száma legnagyobb (55%), de jelentős még a muzulmánok (12%), a katolikusok (4%), a protestánsok (2%) és a zsidók (1%) jelenléte.

 

Utazási tanácsok, vízuminformációk

 

Oroszország területére magyar állampolgár magánútlevéllel csak érvényes vízum birtokában léphet be. Javasoljuk, hogy az Oroszországba utazni szándékozók időben kezdjenek el gondoskodni a vízum beszerzéséről, mert a beutazási engedély megszerzése több hetet is igénybe vehet. Ez a meghívólevél vagy a beutazás célját igazoló egyéb dokumentum beszerzésére is vonatkozik.

 

Hasznos oldalak utazáshoz

 

Szentpétervár tömegközlekedése: https://www.saint-petersburg.com/transport/bus/index.asp

 

Szentpétervár reptere: https://www.pulkovoairport.ru/eng/

 

Oroszországi föderáció nagykövetsége a Magyar Köztársaságban: https://www.hungary.mid.ru/index2.html

 

Magyar köztársaság nagykövetsége Moszkvában: https://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/RU/HU

 


Kérd személyre szabott árajánlatunkat!

Válogass kedvedre tanfolyamaink közül!