NYELVTANULÁS KÜLFÖLDÖN 20 229-7964, 20 574-5172

Amerikai Egyesült Államok – Nyelvtanulás az USA-ban

USA

Államforma: szövetségi köztársaság
Főváros: Washington, D.C.
Pénznem: amerikai dollár (USD)
Időzónák: az országban 6 különböző időzóna van:
Hawaii Time Zone –  HST = GMT-10
Alaska Time Zone – GMT-9 (AKST), nyáron GMT-8 (AKDT)
Pacific Time Zone – GMT-8 (PST), nyáron GMT-7 (PDT)
Mountain Time Zone – GMT-7 (MST), nyáron GMT-6 (MDT)
Central Time Zone – GMT-6 (CST), nyáron GMT-5 (CDT)
Eastern Time Zone – GMT-5 (EST), nyáron GMT-4 (EDT)
Terület: 9 826 630 km²
Lakosság: 308 792 000 fő
Népsűrűség: 31 fő/km2
Himnusz: The Star-Spangled Banner

Nyelvtanfolyam helyszíneink:

Boston | Chicago | Fort Lauderdale | Los Angeles | Miami | New York | Philadelphia | San Francisco | Washington D.C.

Tovább a nyelviskolák listájára>>

Az Amerikai Egyesült Államok független szövetségi köztársaság, melyet ötven tagállam és egy szövetségi kerület alkot. Az ország nagy része, 2 államot kivéve, az észak-amerikai kontinens középső részén terül el. A földrész északnyugati részén található Alaszka állam, Kanada szomszédságában, az 50. tagállam pedig Hawaii, mely a Csendes-óceánban található szigetcsoport.

Az USA a világ egyik vezető nagyhatalma, óriási és sokszínű ország, számos izgalmas látnivalóval. Világhírű szórakoztató központok, filmstúdiók, sztárok, pálmafás strandok, elegáns sugárutak, felhőkarcolók rengetegei, modern képzőművészeti tárlatok, zenei fesztiválok, indián rezervátumok, farmok, cowboyok, sheriffek, country zene, jazz és gospel – ez mind az Egyesült Államok. Kulturálisan és nemzeti összetételét tekintve a világ talán legváltozatosabb országa, a világ minden tájáról tömegével érkeztek ide bevándorlók a jobb életfeltételeket és megélhetést keresve, magukkal hozva saját kultúrájukat, hagyományaikat. Ez az ellentétek országa is – egyrészt a szabadság, a haladás, a csillogás, a gazdasági fejlődés, a piaci verseny hazája, másrészt a felszínesség, a külsőségek, az őslakosok elnyomása, a faji előítéletek és a nyomornegyedek szintén meghatározzák az országot. Mint bárhol máshol, itt sem minden tökéletes, itt is megtalálható jó és rossz, de kétségtelen, hogy ha nyitottan és pozitív szemlélettel személyesen is megismerkedsz ezzel az ezerarcú országgal, csodálatos élményekkel gazdagodhatsz. Értő szemmel könnyen megtalálhatod a számodra hasznosat és értékeset, magadba szívhatod a történelmi események tanulságait, megcsodálhatod a kulturális értékeket, megismerheted a helyi lakosok életszemléletét, hogy utazásod végeztével gazdagabb világlátással, felejthetetlen élményekkel és sok jó baráttal gazdagodva térj haza.

Nyelvtanfolyamok az USA-ban

Az Amerikai Egyesült Államok természetföldrajzi és kulturális sokszínűségének, valamint gazdag angol nyelvtanfolyam-kínálatának köszönhetően kedvelt célpont a nyelvtanulók körében.  Itt az általános angol nyelvtanfolyam mellett üzleti angolt is tanulhatsz, vagy művészeti oktatással, tánctanfolyammal is fűszerezheted az angol nyelvtanfolyamot, akár a standard vagy latin társastáncok, akár a hip-hop, jazz, street dance vagy balett elkötelezett rajongója vagy. Sőt, választhatsz zenei oktatást, filmrendezést, színjátszást, sminkes tanfolyamot vagy főzőtanfolyamot is az angol nyelvórák mellé. Így a nyelvtudásod mellett a szakmai tudásodat is fejlesztheted. Ez tényleg a végtelen lehetőségek birodalma! Bár az egész országot lehetetlenség bejárni, látogass meg minél több nevezetességet, és ismerd meg az amerikai mentalitást, mely államonként is nagyon különbözik, változatosságban tehát nem lesz hiány, unatkozni biztos nem fogsz egy pillanatra sem. Ha helyi barátokat is szerzel, nemcsak az életstílusukba nyerhetsz betekintést, de ráadásképp az éppen menő amerikai szlenget is ellesheted, így már biztos nem jössz zavarba, ha eredeti nyelven nézitek az amerikai filmeket – ami egyébként nagyon szórakoztató eszköze a nyelvtudás tökéletesítésének, úgyhogy csak biztatni tudlak. Irány az Egyesült Államok!

Nyelvtanfolyam helyszíneink:

– Boston

– Chicago

– Fort Lauderdale

– Los Angeles

– Miami

– New York

– Philadelphia

– San Francisco

– Washington D.C.

Röviden az Amerikai Egyesült Államok kialakulásáról

Amerika felfedezése

Azt mindannyian tudjuk, hogy Amerika felfedezése Kolumbusz Kristóf nevéhez fűződik, aki 1492-ben érte el Amerika partjait, de mivel azt hitte, hogy Indiában jár, elnevezte el az őslakókat indiánoknak. Azért gyorsan frissítsük fel az új földrész felfedezését követő legfontosabb eseményeket. Amerika felfedezését követően utazók tucatjai jártak az Újvilágban, feltérképezve újabb, addig ismeretlen területeket. A spanyol gyarmatosítók településeket alapítottak az új földrészen, így alakult meg többek között San Diego, Santa Fe, San Antonio, Los Angeles és San Francisco. Ezt követően a hollandok és a franciák is hoztak létre gyarmatokat. A franciákkal vívott gyarmati háborúból Anglia került ki győztesen, ezáltal 13 angol gyarmat jött létre. Európa számos előnyét élvezhette az új földrész felfedezésének, bár az amerikai őslakosság erősen megsínylette az európaiak hódítását, hiszen a lakosság nagy részét kiirtották, az életben maradtakat leigázták, és bányákban, ültetvényeken dolgoztatták, majd, mivel az indiánok nem bírták a kemény munkát, Afrikából hoztak be néger rabszolgákat. Az új kontinens fontos kereskedelmi szerephez jutott: nemesfémeket és addig ismeretlen növényeket szállítottak be Európába (Amerikának köszönhetjük pl. a paprikát, paradicsomot, burgonyát, kukoricát és a dohányt).

Miért nem Kolumbuszról nevezték el Amerikát?

– Miért inkább Amerigo Vespucci olasz utazóról? Bár a kontinenst Kolumbusz fedezte fel, ő mindvégig abban a hitben élt, hogy Indiába jutott el. 1502 körül azonban Vespucci volt az első, aki felismerte, hogy egy új földrészen jár. Először Martin Waldseemüller nevezte Amerikának az új földrészt 1507-ben kiadott világtérképén, és az elnevezés gyorsan elterjedt. Amerigo nevezte el Rio de Janeirot (jelentése: január folyója) és Venezuelát (kis Velence) is utazásai során. Kolumbusz emlékét Kolumbia neve őrzi.

Ünnep sült pulykával

– A sült pulyka hagyományos ünnepi étel az Egyesült Államokban hálaadás napján, november negyedik csütörtökén. Ez az egyik legfontosabb ünnepe az országnak. Az első hálaadást 1621-ben ünnepelték a telepesek, akik a Mayflower fedélzetén érkeztek az Újvilágba, de a hideg és az éhezés miatt életveszélyes körülmények közé kerültek. A vampanoag indián törzs segített nekik életben maradni, megtanította őket halászni, vadászni, kukoricát termeszteni. Az életben maradt telepesek hálából nagy ünnepséget szerveztek, és erre a mai napig megemlékezik az egész ország, hálát adva Istennek az éltető termésért. A hálaadás napját hagyományosan vacsorával ünneplik meg, melynek elmaradhatatlan eleme a sült pulyka.

Függetlenségi háború

A 13 brit fennhatóságú gyarmat (akkori nevén Új-Anglia) és az anyaország között egyre nőtt a feszültség. A gyarmatok előbb csak bizonyos rendeletek és adók megszüntetését követelték, majd a patrióták már függetlenséget szerettek volna elérni (a lojalisták továbbra is hűek maradtak az angol királyhoz). Az ellentétek 1773-ban a bostoni teadélutánban csúcsosodtak ki, majd 1776. július 4-én a Kongresszus elfogadta a Thomas Jefferson által írt függetlenségi nyilatkozatot, és ezzel a gyarmatok végleg elszakadtak Nagy-Britanniától, megalakítva az Amerikai Egyesült Államokat. Az ezt követő függetlenségi háborút a Versailles-i béke zárta le 1783-ban, amellyel Nagy-Britannia elismerte az Egyesült Államok függetlenségét.  Az USA első elnöke a függetlenségi háború hadvezére, George Washington lett. A háborút követően az új állam gyors fejlődésnek indult. Új területekkel is gyarapodott: számos mai tagállam területét más országoktól vásárolták meg, pl. I. Napóleontól Louisiana francia gyarmatot, a spanyoloktól Floridát, s volt olyan terület, melyet háborúban szereztek meg, ilyen pl. a mai Texas, Új-Mexikó, Kalifornia, Nevada és Arizona területe.

Mi történt a teadélutánon?

–       Ami azt illeti, az amerikai gyarmatosok nem épp hagyományos módon főzték a teát az angoloknak ezen a délutánon, ugyanis 3 angol hajó teaszállítmányát borították a tengerbe a bostoni öbölben, ezzel tiltakozva a vámok ellen, jelképezve a felkelés kitörését.

Július negyedike

–       Az ismert dátum a függetlenség napja, vagyis az Independence Day, ezen a napon ünneplik a Függetlenségi Nyilatkozat 1776-os kihirdetését. Felvonulásokkal, grill-partykkal,  baseball mérkőzésekkel, tűzijátékkal emlékeznek meg erről a dicső napról. New York Cityben minden évben hot-dog evő versenyt is rendeznek ezen a napon.

Polgárháború

Az Egyesült Államok történelmének legmeghatározóbb eseményei közé tartozik az amerikai polgárháború, mely 1861–től 1865-ig zajlott az unionisták (24 északi szövetségi állam) és a Konföderáció (11 déli állam, vagyis a szecesszionisták) között. A háborút kiváltó egyre élesedő konfliktus oka a fejlődő, ipari gazdálkodású északi államok, valamint az ültetvényes, rabszolgatartó, hagyományőrző déli államok között egyre növekvő ellentét volt. Különböző politikai és gazdasági érdekek ütköztek össze, kiéleződtek a gazdasági különbségek (iparosodó, városiasodó észak – rabszolgamunkától függő, ültetvényes dél) és a szociális ellentétek (modern társadalom – tradicionális társadalmi rend, rabszolgák felszabadítása – rabszolgatartás), valamint a politikai konfliktusok (a demokrata Dél inkább függetlenség-párti volt, míg a köztársasági északi államok az Unió hatalmát pártolták). A déli államok 1861-ben kikiáltották függetlenségüket és elszakadásukat az Uniótól (szecesszió). A háború déli sikerekkel kezdődött, majd fordult a kocka, és végül észak nyerte meg, de mindkét fél nagy veszteségeket szenvedett. A háborút követően betiltották a rabszolgatartást, és az ország folytatta gyors haladását az ipari fejlődés útján.

Fajgyűlölet, Ku-Klux-Klan

–       A rabszolgaság eltörlése sajnos még nem eredményezte a feketék társadalmi elfogadását a déli államokban. Továbbra sem ismerték el őket egyenrangú emberként, sőt, sokan egészen szélsőséges gyűlölettel viseltettek irántuk. 1865. december 24-én Tennessee államban hat háborús veterán megalapította a Ku-Klux-Klan nevű titkos szervezetet, melynek célja a feketékre vonatkozó jogkiterjesztések egyre erőszakosabb, brutálisabb módon történő megakadályozása volt. Sajnos ilyen szervezet még ma is létezik, napjainkban egyre inkább a spanyol anyanyelvű bevándorlók ellen fordulnak. Jellegzetes egyenruhájuk a fehér köpeny csúcsos csuklyával.

Észak dél ellen a mozivásznon

–       Az amerikai polgárháború eseményeiről, a kor társadalmáról sokat megtudhatsz a polgárháborús időszakot feldolgozó filmekből. Nézd meg a Hideghegy című filmet, mely igazi sztárparádé Nicole Kidman, Jude Law, Renée Zelweger, Donald Sutherland és Natalie Portman alakításával. A film egy szép szerelmi történetet mesél el, melyhez a polgárháború borzalmai nyújtanak tragikus hátteret. Ha még jobban szeretnél elmerülni a kor eseményeiben, érdemes megnézned az Észak és dél című, 1985-ben készült 6 részes filmet Patrick Swayze, Kirstie Alley, Johnny Cash, Gene Kelly és Elizabeth Taylor alakításával. A film 2 barát történetét meséli el, akik a csatatéren ellenségekké válnak – az ő erkölcsi aggályaikról és lelki vívódásukról, a barátság erejéről, az igaz emberi értékekről mesél nekünk az alkotás. Ha pedig igazi klasszikusra vágysz, kihagyhatatlan az Elfújta a szél című 1939-es film, mely a déli úri hölgy, Scarlett O’Hara történetén keresztül mutatja be a háború eseményeit és hatását elsősorban a déli államok lakóinak életére, romantikus és kissé talán idealizáló szemlélettel. A film Margaret Mitchell híres regénye nyomán készült.

Az USA látnivalói

Órási területével és 308 millió fős lakosságával az Egyesült Államok a világ harmadik legnagyobb állama. Ez a hatalmas ország bővelkedik természetföldrajzi látványosságokban: kiterjedt síkságok, magas helyek, tavak, folyók tarkítják felszínét. Egyik leghíresebb természetföldrajzi látnivalója a Nagy-tavak, melyet a Felső-tó, a Huron-tó, a Michigan-tó, az Erie-tó és az Ontario-tó alkotnak. Itt megcsodálhatod a világ egyik leglátványosabb vízesését, a Niagarát. A Colorado-fennsíkon a Colorado folyó lélegzetelállító kanyonokat hozott létre, legismertebb a Grand Canyon, amely rendkívüli jelentőségű nemcsak turisztikai látványosságként, hanem tudományos szempontból is, hiszen a földtörténeti korokban egymásra rakódott rétegeket nagyszerűen lehet itt tanulmányozni.

Országszerte gyönyörű nemzeti parkokat látogathatsz meg, a leghíresebbek egyike a Yosemite Nemzeti Park,  lélegzetelállító vízeséseivel, tavaival, virágos rétjeivel és az El Capitannal, mely a világ legnagyobb kőtömbje. A Grand Canyontól 150 mérföldre északra fekszik a Bryce Canyon Nemzeti Park, mely feledhetetlen látványt kínál élénk színű szikláival és kanyonjaival. A Sziklás-hegységben található a Yellowstone Nemzeti Park, a világ legrégibb nemzeti parkja, mely gejzírjeiről, hőforrásairól és élővilágáról is híres, hiszen farkasok, bölények, jávorszarvasok és grizzly medvék is lakják. Ha már a medvéknél tartunk… emlékszel Maci Lacira? Nos, ő is egy nemzeti park lakója, mégpedig a Yellowstone-ról mintázott Jellystone Nemzeti Parké.

Ha az Egyesült Államokban jársz, mindenképp meg kell nézned a nagyvárosok legfőbb nevezetességeit. Ide tartozik, hogy csak a leghíresebbeket említsük, a Szabadságszobor és az Empire State Building New Yorkban (ez utóbbiban nálunk angol nyelvtanfolyamot is foglalhatsz!), a Golden Gate híd és a Union Square San Franciscoban, Disneyland Anaheimben, a Fehér Ház és az FBI székház Washingtonban, a Pentagon Arlingtonban, a Sunset Boulevard Los Angelesben. Ne hagyd ki barangolásodból a leghíresebb egyetemeket sem, nézd meg a Harvard Egyetem kampuszát Bostonban, a Georgetown Egyetemet Washingtonban, a Princeton Egyetemet a New Yersey-i Princetonban és a Yale Egyetemet a connecticuti New Havenben. A városnézés után nyúlj el a simogató napsütésben az ország valamelyik híres strandján, választhatsz, hogy épp Miami Beachen, Long Beachen, Palm Beachen vagy Venice Beachen szeretnél sütkérezni. Amennyiben a sportok szerelmese vagy, az USA-ban akkor is megtalálod számításodat. Ha szörfözni, hullámlovagolni szeretnél, válaszd a kaliforniai partokat vagy Hawaiit. Ha inkább a téli sportok vonzanak, keresd fel a Sziklás-hegység sí- és snowboard pályáit. Hegymászásra a Sierra Nevada és a Sziklás-hegység nyújt ideális helyszínt.

Az USA éghajlata

Az ország nagy területének köszönhetően éghajlata is rendkívül változatos, az alaszkai sarkvidéki tundrától az arizonai sivatagig minden megtalálható itt, akár -60 és +57 °C hőmérsékleti szélsőségekkel. Általánosságban elmondható, hogy a déli és nyugati területek melegebbek és szárazabbak, a keleti és északi területeken a mérsékelt égöv jellemző, hidegebb telekkel. Az északi államokban hideg, fagyos telek vannak, a déli államokban nagyon ritkán fagy. Az ország nagy részére a forró nyarak jellemzőek. A partvidéki területek időjárása enyhébb, és több a csapadék, mint a belső területeken, ahol akár sivatagi éghajlat is megtalálható. Florida éghajlata szubtrópusi, Hawaiié pedig trópusi.

Konyhaművészet

Az ország multinacionális jellege miatt a tipikus amerikai gyorséttermi ételeken (ilyen pl. a hot-dog, melyből futball-mérkőzések alkalmával hihetetlen mennyiségűt eladnak) kívül nehéz nemzeti ételekről beszélni. Hagyományosan amerikai étel a hálaadásnapi pulyka, de ezen túl a nemzetközi konyha túlsúlya jellemző, hisz minden bevándorló nép magával hozta saját konyhaművészetét is. Legnépszerűbb az országban az olasz, a kínai és a mexikói konyha.

Hivatalos nyelvek

Szövetségi szinten az Egyesült Államoknak nincs hivatalos nyelve. Az USA kormányzata az angolt használja, de számos nyelvi közösség számára hozzáférhetővé teszi anyanyelvük használatát a kormányzati szervekkel való kapcsolattartásban. Sok tagállamának van jogilag is rögzített hivatalos nyelve, de nem mindnek. Mivel az angol után a spanyol a második leggyakrabban beszélt nyelve az országnak, sok tagállam a spanyolt is hivatalos nyelvként használja. A francia gyarmati kötődések miatt Louisiana és Maine államaiban az angol mellett a francia is használatos. Hawaiiban az angol mellett az őshonos hawaii nyelv is hivatalos, holott nagyon kevesen beszélik. Gyakran használt nyelv még a német (a német nyelvű bevándorlók leszármazottai közül sokan még mindig németül beszélnek otthon), a kínai (a nagy számú bevándorlónak köszönhetően), a Fülöp-szigeteki nyelv (sok Fülöp-Szigeteki bevándorló él Hawaiion), a koreai és a vietnámi.

Az amerikai őslakosok régen kb. 300 különböző nyelvet használtak, ezek közül több mint 170 még ma is élő nyelv. A legnagyobb számban beszélt és az egyetlen nem veszélyeztetett amerikai indián nyelv a navahó, ezt 200 ezren beszélik. A többi nyelv egyike sem éri el még a 25 ezres nagyságrendet sem. Az amerikai indiánok nagyjából a fele ma is rezervátumban él, az évszázadokon át tartó indiánellenes politikának köszönhetően a 3 millió őslakosnak ma már csak az egy hatoda beszéli ősei nyelvét.

Az ország etnikai megoszlása is rendkívüli sokszínűséget mutat.  A lakosság 80%-a fehér, 13%-a afro-amerikai, 4,5%-a ázsiai, és csupán 1% az őslakosok (indiánok, eszkimók, aleutok) száma.

Tudtad, hogy majdnem a német lett az USA hivatalos nyelve?

–       Te is hallottad már a legendát, miszerint amikor arról szavaztak, hogy az angol vagy a német legyen az Egyesült Államok hivatalos nyelve, akkor egyetlen szavazaton, mégpedig egy Mr. Muhlenberg nevű úriember voksán múlott csupán, hogy nem a német nyelv győzött? Nos, ez valóban csak legenda, hiszen az USA-nak még ma sincs hivatalos nyelve, és soha nem is volt, tehát nem is szavaztak róla. Annyi igaz a történetből, hogy a 18. század végén bizonyos törvények német nyelvre való lefordításáról szavaztak, amit tényleg egy szavazat híján utasítottak el a képviselők

Vallás

Ahogy az ország etnikai és nemzetiségi összetétele, úgy a lakosság vallási hovatartozása is rendkívüli változatosságot mutat. A lakosság 49%-a protestáns, 22%-a római katolikus, 2%-a ortodox keresztény, 5%-a mormon, 2%-a muszlim, 1,5%-a zsidó, 1,5%-a pedig felekezeten kívüli 1,5%.

Utazási tanácsok, vízuminformációk

A magyar állampolgárok a Vízummentességi Program keretében üzleti vagy magáncélból 90 napnál nem hosszabb időtartamra vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba.

Ennek feltételei:

– az utazónak elektronikus chipet tartalmazó (bordó színű) magyar útlevele kell, hogy legyen
– rendelkeznie kell retúr repülőjeggyel
– érvényes engedéllyel kell rendelkeznie, melyet a Belbiztonsági Minisztérium ESTA (utazási engedélyt jóváhagyó elektronikus rendszer) weboldalon keresztül kapott.

A vízum nélküli utazás nem vonatkozik azokra, akik tanulni vagy dolgozni szeretnének az Egyesült Államokban, illetve 90 napnál hosszabb időt szándékoznak ott tartózkodni. Akik nyelvtanfolyamon vesznek részt, bizonyos heti óraszám alatt jogosultak csak a vízummentes beutazásra.

Ha az utazás elsődleges célja tanulmányok folytatása, a kiutazónak tanuló vízumért (F-1 vagy M-1) kell folyamodnia.

Azoknak a tanulóknak, akik egyetemen, főiskolán, általános vagy középiskolában kívánnak tanulmányokat folytatni, ill. nyelvtanfolyamra szeretnének beiratkozni az Egyesült Államokban, F-1 vízumra van szükségük.  A tanulók nem iratkozhatnak be állami általános és középiskolákba (megközelítőleg 5-14 éves korig), ill. államilag támogatott felnőttképzésre. Azok a tanulók, akik állami középiskolában (megközelítőleg 14-18 éves korig) szeretnének tanulni az F-1 vízummal, egy maximum 12 hónapra limitált tartózkodásra jogosító F-1 státuszt kaphatnak, és bizonyítaniuk kell, hogy a tanulmányaik fedezésére minden költség rendezve van. Ez a szabály nem vonatkozik azokra a tanulókra, akik magán általános vagy középiskolákba szeretnének járni.

A tanuló vízum feltétele, hogy a jövendő tanuló az USA-beli intézménybe felvételt nyerjen. A beiratkozás során az iskola kiállít egy I-20-as nyomtatványt, amelyet a vízumkérelemhez kell csatolni. Az iskolának, ahová a tanuló felvételét kéri, az USA Állampolgársági és Bevándorlási Hivatala (USCIS) által hivatalosan bejegyzett intézménynek kell lennie. Ezen kívül az iskolának regisztrálnia kell a tanulót a Diák- és Cserelátogatási Információs Rendszerben (SEVIS).

Utasainknak természetesen biztosítjuk a vízumigényléshez szükséges dokumentációt (I20 nyomtatvány, nyelvtanfolyam és szállásfoglalás visszaigazolása).

További információ:

Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége
Nem-bevándorló Vízum Osztály
1054 Budapest
Szabadság tér 12.

Általános információ- és időpontkérés:  06-90-603-703
https://hungarian.hungary.usembassy.gov/

Hasznos oldalak utazáshoz:

Utazás, közlekedés, látnivalók
https://www.usa.gov/Citizen/Topics/Travel.shtml

Nyelvtanfolyam helyszíneink:

Boston | Chicago | Fort Lauderdale | Los Angeles | Miami | New York | Philadelphia | San Francisco | Washington D.C.


Kérd személyre szabott árajánlatunkat!

Válogass kedvedre tanfolyamaink közül!