NYELVTANULÁS KÜLFÖLDÖN 20 229-7964, 20 574-5172

Kanada – Nyelvtanulás Kanadában

Kanada nyelvtanulás

Államforma: Kanada államformája alkotmányos monarchia, az ország szövetségi állam, amely parlamentáris demokráciaként működik.
Főváros: Ottawa
Pénznem: Kanadai Dollár (CAD)
Időzónák:
Pacific Time: UTC-8 (PST), nyáron UTC-7 (PDT)
Mountain Time: UTC-7 (MST), nyáron UTC-6 (MDT)
Central Time: UTC-6 (CST), nyáron UTC-5 (CDT)
Eastern Time: UTC-5 (EST), nyáron UTC-4 (EDT)
Newfoundland Time: UTC-3,5 (NST), nyáron UTC-2,5 (NDT)
Atlantic Time: UTC-4 (AST), nyáron UTC-3 (ADC)
Terület: 9 984 670 km²
Lakosság: 33 739 900
Népsűrűség: 3,2 fő/km²
Himnusz: O Canada
Nyelvtanfolyam helyszíneink: Toronto, Vancouver

Tovább a kanadai nyelviskolák listájára >>

Kanada, a világ második legnagyobb országa, az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig terjed, északon pedig a Jeges-tengerig mossa partjait. Az ország egy tíz tartományból és három területből álló föderáció, melynek fővárosa Ottawa. Multikulturális állam, kreativitásra épülő kulturális teljesítménye az ország soknyelvű lakosságának köszönhető, két hivatalos nyelve az angol és a francia. Rövid történelme során olyan tudásalapú nemzetté fejlődött, amely világszínvonalú kormányzást, üzleti életet, kultúrát és életstílust alakított ki magának. Az ország méltán lehet büszke lélegzetelállító természeti adottságaira, a Nagy- Tavakra, Sziklás hegységekre és hatalmas, végtelen síkságaira.

Tudtad-e, hogy…

II. Erzsébet királynő Kanada uralkodója? Így még az ország államfője is! A királynő a hatalmat megbízottjára, Kanada főkormányzójára ruházza át. A végrehajtó hatalmat a miniszterelnök és kormánya gyakorolja. A nemzeti himnuszon kívül még királyi himnusza is van az országnak, a God Save the Queen.

Nyelvtanfolyamok Kanadában

Szeretnéd megismerni a világ egyik legszínesebb kultúrájú országát túl az Atlanti óceánon, és közben fejleszteni angol nyelvtudásod? Szeretnél mindeközben új barátokat szerezni és anyanyelvi környezetben elsajátítani az angol nyelvet? Akkor Kanada a tökéletes helyszín számodra, hogy nyelvtudást és tapasztalatokat szerezz egy új környezetben, mindemellett láthatod Kanada egyedülállóan változatos és csodálatos tájait és természeti szépségeit. Meglátodathatod a híres Nagy- Tavakat, a Sziklás helységet, az ország lélegzetelállító nemzeti parkjait. Kanada városai is rengeteg látnivalóval szolgálnak akár Vancouvert, akár Torontót választod nyelvtanulásod helyszínéül.

Kanada nap

Minden évben július 1-jén Vancouver partja vidám, piros-fehér zászlót lengető emberekkel van tele, ez a Kanada Nap. Ezen a napon 1867. július 1-jére emlékeznek, amikor két brit gyarmat és a Brit Birodalom egy tartománya egyesült egy önálló országgá. Látványos táncelőadások láthatók és a Kanada Napi Parádé – karneváltáncosok, piros-fehérbe öltözött emberek gólyalábakon és rolleren, akik mind a kanadai zászlót lengetik. Az ünnepséget végül este egy hatalmas tűzijáték zárja, ami megvilágítja ragyogó színes fényeivel az egész vancouveri vízpartot.

Kanada éghajlata

Kanada legnagyobb része a mérsékelt éghajlati övben fekszik. Az éghajlatára általában a meleg nyarak és az európaiaknál jóval keményebb hideg telek jellemzők. A csapadék az ország délnyugati részének part menti régióiban a legtöbb. A keleti és a nyugati partokon a nyári átlagos napi hőmérsékleti maximum általában 20°C körül mozog, míg az ország belső területein az átlagos napi hőmérsékleti maximum 25 és 30°C közötti.

Kanadai nemzeti jelképek

A hód
Miután az európai bevándorlók rájöttek, hogy Kanada nem a fűszerekben gazdag kelet, a fő kereskedelmi vonzerő a milliós nagyságrendű hód populáció lett. Annyira meghatározó és jövedelmező volt a hódbunda kereskedelem, hogy a Hudson’s Bay Company a kis állatot még a címerébe is bele tette. 1851-ben, Sir Sandford Fleming alapozta meg a hód nemzeti jelentőségét, amikor a kedvelt állat az első kanadai postabélyegen is felbukkant, és “Three Penny Beaver” néven terjedt el. Hivatalosan 1975. március 24.-én lett Kanada szuverenitásának jelképe a hód.

Juharlevél
A juharfának jelentős szerepe volt Kanada történelmi fejlődésében, és a mai napig nagy szerepe van kereskedelmi, környezeti és esztétikai szempontból. A juharfa értékes fa alapanyag, cukorgyártásban is jelentős, és nem utolsósorban varázslatosan díszíti a tájat. 1965 óta a Kanadai nemzeti zászló közepén is látható a juharlevél, Kanada legnagyobb nemzeti jelképe, amelyet büszkén használnak és viselnek a kanadaiak.

Konyhaművészet

Mivel Kanada a bevándorlók országa, jellemző a konyhájára is a változatosság, a regionális specialitások, a különböző nemzetközi ételek népszerűsége.
A tartományokra jellemző specialitások a következők: Csendes- és az Atlanti-óceán partján népszerűek a tengeri halak, rákok, kagylók (sea food). Mindenütt jellemző halétel a tőkehal, a tonhal és a szardínia, de az Európában kevéssé ismert ételeket is ki lehet próbálni, például Új-Fundlandon a fókauszony (seal flippers), Új-Brunswickban az atlanti lazac (Atlantic salmon) és a pisztráng (trout), valamint az ehető tengeri hínár (dulse) és a páfrány hajtásából készült fiddleheand. Brit Columbiában a különböző rák- és kagylófélék (crab, shellfish, shrimp), a lazac (Pacific salmon) valamint a tipikus északi hal, a szemling (Arctic charf) kedveltek. A préritartományokban, pl. Albertában a legízletesebb a világon a marhahús, amiből bifszteket, hamburgert készítenek. Nagyon finom a Calgaryban készített vagdalt (Calgary beef hash), északon a kanadai rénszarvas (caribou), a jávorszarvas (moose) és a pézsmatulok (mushz-ox) húsa is különleges lehet az odalátogató számára.
Az egész országban közkedveltek a gyümölcslepények (pie), főleg az áfonyás  (blueberry pie) és az almás (apple pie).Sokan fogyasztják a vastag palacsintát (pancake), amelyet juharsziruppal öntenek le (aple syrup), máshol meg sült szalonnával, sült kolbásszal vagy tojással tálalják.

Sport

Kanada hivatalos téli sportja, a jégkorong, melyet országszerte egyszerűen csak hokinak neveznek, a legnépszerűbb nézőközönség előtt folytatott sport, és a nemzetközi versenyben a legsikeresebb is egyben. A hoki mellett fontos nemzeti sport az őslakosoktól származó lacrosse, Kanada legrégebbi sportja, mely hivatalos nyári sportnak számít. Ez meglehetősen durva, sok testi érintkezéssel járó sport, melyben két, egy nagy pálya szemközti térfelét elfoglaló csapat mérkőzik egymással. A lacrosse a legrégibb gyökerekkel rendelkező csapatsport, mely egyike napjaink legdinamikusabban fejlődő sportágainak. A játék célja az, hogy az ökölnyi méretű tömör gumilabdát egy végén hálóval felszerelt ütővel átjuttassák az ellenfél kapufái között, miközben szükség szerint passzolgatják a labdát.

Nyelv

Kanada két hivatalos nyelve az angol és a francia. Az angolnak és a franciának azonos helyzete van a szövetségi bíróságokon, a parlamentben és az összes szövetségi intézményben. Az állampolgároknak joguk van, ahol megfelelő mértékű igény van erre, hogy a szövetségi kormány szolgáltatásait angolul vagy franciául vegyék igénybe és az oktatás is biztosított a hivatalos nyelvi kisebbségeknek minden tartományban és területen. Ezen kívül jelentős azoknak a száma, akik első nyelvüknek a kínait, az olaszt, a németet, a panzsábit vagy a spanyolt tartják Az őslakos nyelveket beszélők száma folyamatosan csökken, csak néhány kivétel akad: a krí, az eszkimó nyelvekhez tartozó inuktitut és az ojibwa..

Vallás

A lakosság vallási megoszlása a következő: római katolikus 46,2%, protestáns 39,7%, egyéb 14,1%.
Utazási tanácsok, Vízum információk
Magyarország és Kanada között 2008. március 1-jén létrejött a teljes körű és kölcsönös vízummentesség. Ennek alapján az érvényes útlevéllel rendelkező magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak legfeljebb hat hónapra Kanadába turizmus, látogatás vagy üzleti tárgyalás céljából, és ide tartoznak az angol nyelvi tanulmányokat folytatók is. Az útlevélnek a kanadai tartózkodás teljes időtartama alatt, valamint legalább a visszautazáshoz érvényesnek kell lennie. Munkavállalás és 6 hónapot meghaladó nyelvi tanulmányok folytatása csak az erre jogosító engedély birtokában lehetséges, melyet kiutazás előtt kell kérelmezni az illetékes Kanadai Nagykövetségen.

Hasznos oldalak utazáshoz

Kanadai magyar nagykövetség: https://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/CA/hu/mainpage.htm

Vancouveri repülőtér: https://www.yvr.ca/en/Default.aspx

Torontói repülőtér: https://www.torontoairport.com/

Tömegközlekedés Vancouverben: https://www.coastmountainbus.com/, https://www.translink.ca/

Tömegközlekedés Torontóban: https://www3.ttc.ca/

 

 

 

 

Toronto

Ontario tartomány fővárosa és Kanada legnagyobb városa, igazi világváros, sokszínű kultúrával. Az elővárosaival együtt mintegy 5,5 milliós lakosságú metropolisz etnikailag a világ egyik legváltozatosabb városa, Kanada üzleti központja és gazdasági motorja is egyben. Toronto nevének jelentése irokéz nyelven „a hely, ahol a fák a vízben állnak”, mely a mai Simcoe-tóra utal, ahol a huron indiánok facölöpöket vertek a tóba, hogy ez által könnyebben tudjanak halászni.
Az első nagy migrációs hullám az Amerikai függetlenségi háború alatt és után érte a környéket, mikor az amerikai gyarmatokon élő, briteket támogató lojalisták távozni kényszerültek a későbbi állam területéről. Torontó néven alapítottak egy pici falucskát a mai város helyén, 1793. július 29-én.

Kanada akkori kormányzója, John Graves Simcoe, az azóta megszűnt Felső-Kanada tartomány székhelyének választotta, és York néven egy várost építtetett a helyére. Az 1812-es háborúban bevették az amerikaiak és nagy részét el is pusztították, a háború után mégis a Kanadába irányuló bevándorlás egyik elsődleges célállomása lett. York várost 1834. március 6-án ünnepélyes keretek között újrakeresztelték, és ismét felvette az eredeti alapításkori nevét, ezzel ez a nap lett Toronto város születésének a napja is.
A Nagy-tavakon az 1840-es, 1850-es években beindult a hajóforgalom (A város az Ontario-tó partján fekszik). Ebből következett egy nagy gazdasági robbanás, amely komoly bevándorlási hullámot indított Kanada felé, ennek köszönhetően az 1970-es években Toronto, Montréalt megelőzve, az ország legnagyobb városává nőtte ki magát, és ezzel átvette annak központi gazdasági, üzleti és kulturális szerepét is, valamint Kanada pénzügyi, ipari, kulturális és piacgazdasági központja lett. Tőzsdéje a TSX, a világ hatodik legnagyobb és a világ első elektronikusan vezérelt tőzsdéje.

Az Ontario tó hosszú, homokos partja és parti sétányai Kaliforniára emlékeztetnek, a légkör is hasonló: görkorcsolyázók és kocogók futnak el a vendéglők, sportcsónak kikötők, uszodák és szórakozóhelyek előtt. Piknikkosarakkal felszerelt családok és baráti társaságok állnak sorba a kis komphajókhoz, melyek a torontóiak kedvelt kirándulóhelyeihez, a közeli kis szigetekhez szállítják az utasokat

CN Tower- Torontó jelképe
A CN Tower-t (Canada’s National Tower) 1973 és 1976 között építették az ottani ipar erősségének megörökítése és bemutatása céljából. Építése idején 553 méteres magasságával a világ legmagasabb szabadon álló tornya volt, 1537 munkás heti öt napban, napi 24 órában építette 40 hónap alatt. A toronyban 4 kilátószint látogatható. 342 m-en található a Glass Floor, ahol bátorságunkat tehetjük próbára. A 6 cm vastag üveglapokon lépegetve lehet megcsodálni a kilátást. Az Outdoor Observation Deck-en pedig megtapasztalhatjuk a kinti időjárást. A 447 méteres magasságban lévő ‘Sky Pod’-ba külön lift visz fel és innen látható a várost körülvevő régió, tiszta időben a látótávolság akár 160 km is lehet (még a Niagara vízesés is látható).

Vancouver

Csillogóan tiszta vizű fjordok és a Fraser folyó veszi körbe a félszigeten elterülő fontos kikötővárost, mögötte háttérként a parti hegység hófedte csúcsai magasodnak.
Vancouver a Lower Mainland régió gazdasági, politikai és kulturális központja. Földrajzi elhelyezkedéséből adódóan legfőbb gazdasági ágazatai az erdészet, a bányászat, a halászat és a mezőgazdaság. Nevét George Vancouver kapitányról, egy angol felfedezőről kapta. A város először az 1860-as években népesült be, a Fraser-kanyoni aranyláz okozta bevándorlásnak köszönhetően, akkor főleg az Egyesült Államokból érkezett bevándorlókkal. 1887-ben ideérkezett a transzkontinentális vasút, és ezután Vancouver gyorsan nagyvárossá fejlődött. A vancouveri kikötő akkor nyert nemzetközi jelentőséget, amikor megnyitották a Panamai-csatornát.
Érdekesség, hogy a különböző népek alkotta negyedekben az utcatáblák kétnyelvűek. Hong Kong Kínához való visszakerülése után nagyon sok kínai bevándorló érkezett ide, ezért a várost néha Hongcouver gúnynévvel illetik. Emellett megtalálható még Kis-Olaszország (Little Italy), Görögváros (Greektown) és Japánváros (Japantown) is, ezek mind külön kis negyedeket alkotnak. Mindezek mellett érdekesség még, hogy Vancouver a harmadik legnagyobb filmgyártási központ is Los Angeles és New York City után.

 

 

Kanadai magyar nagykövetség: https://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/CA/hu/mainpage.htm

Vancouveri repülőtér: https://www.yvr.ca/en/Default.aspx

Torontói repülőtér: https://www.torontoairport.com/

Tömegközlekedés Vancouverben: https://www.coastmountainbus.com/, https://www.translink.ca/

Tömegközlekedés Torontóban: https://www3.ttc.ca/


Kérd személyre szabott árajánlatunkat!

Válogass kedvedre tanfolyamaink közül!