NYELVTANULÁS KÜLFÖLDÖN 20 229-7964, 20 574-5172

Írország – Nyelvtanulás Írországban

Írország nyelvtanulás

Államforma: köztársaság
Főváros: Dublin
Pénznem: EUR
Időzóna: UTC (nyáron UTC+1)
Terület: 70 273 km2
Lakosság: 4 000 000 fő
Népsűrűség: 56 fő/km2
Himnusz: A katona dala (Amhrán na bhFiann)

Nyelvtanfolyam helyszínünk: Dublin, Bray, Malahide

Tovább a nyelviskolák listájához>>

Írország az Ír-sziget déli részén fekszik (a sziget északi részén fekvő Észak-Írország Nagy-Britanniához tartozik). Írországra gondolva elsősorban az ír pubok, valamint a gyönyörű zöldellő tájak jutnak eszünkbe. Rendkívül sokszínű ország: a főváros modern nyüzsgése, az üzletek, kávézók és éttermek sokasága, a fesztiválok forgataga, a gyönyörű ír vidéki tájak megnyugtató szépsége felejthetetlen élményekkel ajándékozzák meg a látogatókat.

Nyelvtanfolyamok Írországban

Különleges hangulatáért, a meseszép tájakért, a pezsdítően üdítő, friss levegőn tett sétákért, és nem utolsó sorban a pubokban eltöltött hangulatos estékért érdemes az angol nyelvtanulás helyszínéül választani Írországot. Iratkozz be egy dublini nyelvtanfolyamra, vagy válaszd a festői Malahide-ot, Bray-t vagy bármelyik másik vidéki várost írországi nyelvtanfolyamod helyszínéül. Biztosan nem fogsz csalódni.

Írország látnivalói

Ez a kis ország számtalan csodálatos látnivalóval büszkélkedhet. Ha élvezni szeretnénk a lélegzetelállító panorámát, menjünk fel a Kerryben található Macgillycuddy’s Reeks csúcsára, ahonnan egy tiszta napon akár a sziget túlpartjáig is elláthatunk, és gyönyörködhetünk a vadregényes ír tájban és az Atlanti-óceán szilaj hullámzásában. Biztos, hogy a világ egyik legzöldellőbb vidékét csodálhatjuk meg itt. Az Írországra jellemző lélegzetelállító táj és az óceán szépsége tette híres kirándulóhellyé a Moher-sziklákat, a Kerry-gyűrű tengerparti utat és az Óriások Átjáróját is.

Az országra túlnyomórészt a sík vidékek jellemzők, dombok, hegyek inkább csak a partok mentén találhatók, és ezek sem túl magasak. Legmagasabb pontja, a Kerry megyében található Carrauntuohill-csúcs, 1041 m magas. Leghosszabb folyója, a Shannon kettészeli a szigetet.

Kihagyhatatlan látványosság, ha Írországban járunk, a Bantry-ház, az ország egyik legszebb családi rezidenciája, mely figyelmet érdemlően gyönyörű kerttel és lenyűgöző berendezéssel büszkélkedhet, és csodálatos kilátást nyújt a Bantry-öbölre. A ház 1946 óta látogatható nyilvánosan. Máig is a család tulajdonában áll, jelenleg Egerton Shelswell-White lakja, aki Banrty első grófjának, Richard White-nak egyenes ági leszármazottja. A házat, melyet abban az időben még Blackrock House-nak hívtak, a gróf apja, Richard White tanácsos vette meg 1765-ben, így került a család tulajdonába.

Érdemes megnézni a Rock of Cashel erődítményt is, mely egykor Munster királyainak székhelye volt. Szép középkori épületeket, köztük egy román stílusú kápolnát és egy gótikus katedrálist csodálhatunk itt meg.

A Skellig-szigeteken található a világörökség részét képező Mihály-szikla, mely az írországi kereszténység korai időszakából fennmaradt kolostoráról híres.

Óriások útja
Az Óriások Átjáróját, mely természetellenesen szabályos bazaltoszlopokból álló különös hely, a legenda szerint Finn MacCool, egy ír óriás építette magának esküdt ellensége, a skót Finn Gall Hebridákon fekvő erődjéig. Mikor elkészült, hazatért, hogy kipihenje magát a harc előtt. A skót óriás megelőzte, átment Írországba, MacCool felesége azonban elhitette vele, hogy az alvó óriás a kisfia. Finn Gall megijedt, hogy ha ekkora a gyerek, mekkora lehet akkor az apa, ezért ijedtében elmenekült, még az utat is felszaggatta maga mögött. Ez a különleges képződmény a Világörökség része.

Miről mesél Tara földje?
Tara nevét sokan talán Margaret Mitchell Elfújta a szél című híres regényéből ismerjük, melynek filmváltozata is világsiker lett. Igen, az ír származású O’Hara család ültetvénye jut eszünkbe, s a föld szeretete, melyet az ír apa oly fontosnak tartott. Vajon miről kapta nevét a család otthona?

Tara zöld fűvel borított dombja a Boyne folyó közelében fekszik Írországban, és igen fontos szerepet játszott az írek történelmében és mitológiájában. Mintegy 30 jelentős emléket találhatunk itt a kőkori, vaskori, római és kelta időkből. I.e. 2500 és 2100 körül épült, és azóta megszentelt helyként tartják nyilván, az idők folyamán számos fontos rituális és politikai szertartás színhelye volt, az 1-5. században ez volt kelta nagykirályok szertartási központja. Később is jelentős események zajlottak Tarán, itt győzték le 1798-ban az ír felkelők az angolokat. Tara máig nagyon fontos spirituális emlékhely az írek számára. Ma veszélyeztetett emlékhelyként tartják nyilván az élénken vitatott M3-as autópálya miatt, amely Tara közelében halad el.

Írország éghajlata

Írország éghajlata az Észak-atlanti áramlat meleg vizeinek köszönhetően enyhe, az átlagos téli hőmérséklet +4,5 -+7 °C, nyáron 15–17 °C közötti hőmérséklet jellemző. A csapadék sok, megoszlása egész évben egyenletes. Bármikor eleredhet az eső, gyakoriak a pár perces, gyorsan átvonuló záporok, ezért nagyon fontos, hogy mindig legyen nálunk egy könnyű esőkabát. Az ernyő semmit sem ér, mivel legtöbbször fúj a szél, és az eső szinte vízszintesen esik.

Ír konyhaművészet

A hagyományos ír konyhára a fűszerekkel és szószokkal ízesített, jól átsütött húsok és a krumpli gyakori fogyasztása jellemző, de kedvelik a halételeket és egyéb tengeri fogásokat is, pl. az osztrigát, a homárt és a kagylót.

A hagyományos ír reggeli rendkívül kiadós, és nagyon hasonlít az angol reggelihez: tükörtojás, kolbász, sült sonka, grillezett paradicsom, pirítós, bab, grillezett gomba. Hagyományos köret az ún. potato cakes, mely főtt krumpli, liszt és vaj keverékéből készült massza olajban kisütve. A kiadós reggeli után ebédre csak egy könnyű levest vagy egy szendvicset fogyasztanak.  A főétkezés estére esik. Az írek nemzeti ételének számít a birkagulyás (Irish stew), mely kevésbé fűszeres, mint a magyar gulyás. Szintén tradicionális étel a sajtleves, mely mustárral és Cheddar sajttal készül, a “coddle”, egy hagymával, szalonnával, kolbásszal és burgonyával készült egytálétel, valamint a “fish and chips”, a sült krumplival tálalt friss halfilé. Az édességek közül a legismertebb az almáspite.

Írországban találhatók a világ legjobb kocsmái, ahol a látogató egy jó pohár sör mellett bármikor víg beszélgetésbe vegyülhet a helyiekkel, hisz az írek nagyon közvetlen és barátságos emberek. Választhatunk az ale (világos) vagy a stout (fekete) sörök közül. A leghíresebb ír sör a Guinness, mely különleges, rendkívül sűrű és zamatos ízű. Feltalálója Arthur Guinness, aki örökségéből 1759-ben egy 9000 éves bérleti szerződést írt alá egy sörgyárral a dublini St. James Gate-en, mely 1838-ra Írország legnagyobb sörgyárává vált. Nagyon kedvelt az ír whiskey is, melyet legalább három évig, de általában ennél jóval hosszabb ideig fahordóban érlelnek. Az ír és amerikai whiskyt a 19. század második fele óta írják whiskeynek, hogy megkülönböztessék (az akkor gyengébb minőségűnek tartott) skót whiskytől.

Hogy készül a hagyományos ír kávé?
Hozzávalók: 15 cl forró kávé, 2 kávéskanál barnacukor, 3 cl ír whiskey, tejszín. Elkészítés: a forró kávéhoz hozzáadjuk a whiskeyt és a cukrot, jól elkeverjük, míg a cukor feloldódik. Végül kiskanál hátán óvatosan rácsorgatjuk a sűrű tejszínt.  A tejszín a kávé tetején kell, hogy maradjon, nem szabad összekeverni. A kávét a tejszínrétegen keresztül isszák meg. Az eredeti recept szerint folyékony tejszínt használnak, de ma már sok helyen készítik tejszínhabbal is.

Ír sztepptánc

Az ír sztepp az egyik legismertebb népi tánc a világon, nem utolsósorban Michael Flatley táncosnak köszönhetően. Michael Flatley Chicagoban született, 11 évesen kezdett el foglalkozni az ír tánccal, 16 évesen világbajnoki címet szerzett. Neki köszönhetően lopta be magát az ír tánc sokak szívébe világszerte. Az ír táncosok ruhája is a régi hagyományokat tükrözi, a legtöbb női ruhát kézzel hímzett kelta minta díszíti. A férfiak által hordott ruhák kevésbé díszesek – sima kiltet és zakót hordanak, a vállukról egy összehajtott köpeny lóg.

Nyelv

Írország első hivatalos nyelve az ír, a második az angol. Az ír nyelv az indoeurópai nyelvcsalád kelta ágába tartozik, a gael nyelvek közé. Erősen veszélyeztetett nyelv. Írországon kívül a Nagy-Britanniához tartozó Észak-Írországban, Új-Fundland szigetén és az Egyesült Államokban is beszélik, azonban a nyelv ismerete az elmúlt kétszáz évben rohamosan csökkent. Az ír ajkúak ma már többnyire kétnyelvűek, akik ugyanúgy használják az angolt, mint az írt.

Vallás

A lakosság 88,4%-a római katolikus, 3%-a anglikán, 1,3%-a egyéb keresztény felekezetű, 0,5%-a muzulmán.

 

Utazási tanácsok, vízuminformációk

Az Európai Unió tagországainak állampolgárai szabadon vállalhatnak munkát és tartózkodhatnak Írországban.

Hasznos oldalak utazáshoz:
Dublini repülőtér: https://www.dublinairport.com/
Tömegközlekedés Dublinban:
https://www.dublincity.ie/RoadsandTraffic/Traffic/Public%20Transport/pages/publictransport.aspx

Közlekedés Írországban:
Vonatközlekedés: https://www.irishrail.ie/home/
Autóbusz közlekedés: https://www.buseireann.ie/


Kérd személyre szabott árajánlatunkat!

Válogass kedvedre tanfolyamaink közül!