NYELVTANULÁS KÜLFÖLDÖN 20 229-7964, 20 574-5172

Ausztria – Nyelvtanulás Ausztriában

Ausztria

Államforma: Szövetségi köztársaság
Főváros: Bécs
Pénznem: Euro (EUR)
Időzóna: közép-európai idő (UTC + 1)
Terület: 83 870 km²
Lakosság: 8 316 487 fő
Népsűrűség: 97 fő/km²
Himnusz: Land der Berge, Land am Strome

Nyelvtanfolyam helyszíneink: Bécs, Salzburg

Az Osztrák Köztársaság (vagy latin eredetű néven Ausztria, németül Österreich vagy Republik Österreich) Közép-Európában található demokratikus köztársaság. A jelenlegi Ausztria földje Európa legrégebben lakott területei közé tartozik. A nagyvárosok kultúrája, nyüzsgése, a csodás kisvárosok, az egészséges természet, a télen-nyáron kihívást, kalandot jelentő hegyek egész évben vonzzák a látogatókat, kirándulókat és németül tanulni vágyókat egyaránt.

Tudtad-e, hogy…
– a Mozart-golyó utazó nagyköveti szerepet is betöltött már? Az osztrák zeneszerzőről elnevezett világhírű „Mozartkugel” (Mozart-golyó) valójában egy pisztácia-marcipán keverékből készült desszert, amely nugáttal van bevonva. Az édességet egy salzburgi cukrász, Paul Fürst találta fel 1890-ben, és remekművével az 1905-ös párizsi világkiállításon aranyérmet szerzett. Az eredeti Mozart-golyót kizárólag Salzburgban gyártják. A Fürst cukrászda Salzburgban egyébként a mai napig működik.
– Az első osztrák asztronauta, Franz Viehböck pedig vitt magával Mozart-golyót az orosz kozmonautáknak a MIR űrállomásra.

Nyelvtanfolyamok Ausztriában

Tökéletesítenéd a német nyelvtudásod, szeretnél anyanyelvi környezetben megtanulni németül úgy, hogy ezért nem kell messzire utaznod? Akkor a legjobb hely számodra Ausztria, ahol a nyelvtanulás mellett megismerkedhetsz az ország egyedülálló történelmi múltjával, régi korokat idéző városképeivel, rendkívül változatos történelmével. Ausztria a szép tájak mellett a ’zene országa’ is. Olyan zseniális zeneszerzők születtek és alkották itt mesterműveiket, mint Mozart, Haydn vagy Schubert, de nem csak a komolyzene iránt érdeklődők találják itt meg az ízlésüknek megfelelő zenei programot, hanem különböző más stílust kedvelők is. Így ha még a zene iránt is érdeklődsz, az még egy remek ok arra, hogy ezt a csodás országot válaszd, és akár zenés programok segítségével sajátítsd el a német nyelvet!

Ausztria látnivalói

Ausztria viszonylag kis alapterülete ellenére rendkívül sokszínű földrajzi adottságokkal rendelkezik. Az ország keleti részén található pannóniai síkság sztyeppés vidéke és a nyugati területek alpesi régiói között erdőségek, dombságok, láp- és tóvidékek egyaránt megtalálhatóak, míg az ország déli részére a már-már mediterrán hatású tájegységek a jellemzőek.
A természeti értékeken kívül pedig Ausztria múzeumai egyedülálló sokszínűséggel várják a látogatókat akár hagyományőrző, avantgárd vagy klasszikus stílusról legyen szó. Ausztria egy izgalmas és élményteli utazás a múlt, a jelen és a jövő rendkívüli művészeti alkotásai között. Az ország nevezetességeit járva pedig rengeteg alkalom nyílik a német nyelv használatára, anyanyelvi környezetben való gyakorlására.

Graz

A híres óratoronnyal büszkélkedő Schlossberg körül az évszázadok alatt egyedülálló városkép alakult ki, amelyben megtalálhatóak a középkor óta legfontosabb építészete stílusok a gótikától kezdve a reneszánszon, barokkon, historizmuson és szecesszión át egészen a kortárs építészetig. Sajátos bepillantást enged a középkori életbe a világhírű fegyvertár. Emellett Graz utcái és terei a kultúra jelentőségét tükrözik vissza, a városban ugyanis a művészet és a kultúra mindig is meghatározó szerepet játszott és játszik mind a mai napig.

Fertő tó

Közép-Európa legnagyobb sztyeppés tavánál, a puszta és az Elő-Alpok találkozásánál hangulatos szőlőskertek és tágas horizont várja a látogatókat. Az Ausztria és Magyarország által közösen nevezett, határokat átszelő térség a Kisalföldtől a tavon át egészen az Elő-Alpokig nyúlik. Régészeti emlékhelyek, antik szentségek és kastélyok tanúskodnak a mozgalmas történelmi múltról.

Schönbrunn

A Habsburgok nyári rezidenciája a világhírű állatkerttel a Bécsben tett látogatások feledhetetlen fénypontját jelentik. Schönbrunn császári kastély együttese a melléképületekkel és a tágas parkkal kultúrtörténeti és művészi szempontból egész Európa egyik legjelentősebb barokk létesítményének számít. A pompázatos udvari lakosztályok megismerése bepillantást enged az akkori uralkodók életébe, míg a kisebb magaslaton emelkedő Gloriette teraszáról varázslatos kilátás tárul a látogatók elé a kastélyról és Bécsről egyaránt. A kastélypark fénypontjai közé tartozik a építészetileg is fantasztikus pálmaház és egzotikus növénygyűjteménye. Schönbrunni állatkert Európa legidősebb és legcsodásabb állatkertje egyrészt pompázatos barokk pavilonjainak, másrészt pedig tágas és a legmodernebb állattartási szempontok figyelembevételével kialakított karámjaival tűnik ki társai közül.

Ausztria éghajlata

Az ország éghajlati adottságai igen különbözőek. Az Alpok északi szélénél átmeneti, közép-európai éghajlat uralkodik: itt minden hónapban hullik csapadék, gyakran hűvös a nyár és hideg a tél. Az Alpok belsejében kevesebb a csapadék, a nyár gyakran forró és száraz, a tél hosszú, hóban gazdag, télen az alacsonyabban fekvő területeket sokszor köd borítja. Délre tőle száraz és meleg a nyár, a tél enyhe. Az ország keleti része mérsékelt éghajlat alá tartozik.

Sport

Ausztria a téli sportok szerelmeseinek rengeteg sportolási lehetőséget biztosít, csodás sípályák, hóborította hegyoldalak és a gleccserek végtelen síelési lehetőségeket biztosítanak egész évben. Ausztria téli paradicsomában mindenki megtalálhatja az elképzelésének megfelelő pályákat. Legyen szó kezdőkről vagy profikról, a feledhetetlen téli élmények garantáltak.
De a túrázás kedvelőinek is rengeteg lehetősége van arra, hogy megismerje Ausztria gyönyörű tájait, természeti parkjait, és élvezze a természet nyújtotta értékeket, nem mellékesen pedig a friss levegőt.

Konyhaművészet

A jó hírű osztrák konyha sok hasonlóságot mutat a magyar konyhával, készítményei között megtalálhatók az olasz kreációk – az olajban sült halak, rizottók, spagettik – de a cseh, lengyel, bajor származású fogások is. Kiváló minőségű hentesárukkal rendelkeznek – pácolt sonkák, virslifélék és egyéb töltelékes áruk -, melyeket reggelire vagy napközbeni étkezésekre fogyasztanak. Hozzánk hasonlóan szeretik a jóízű, tartalmas leveseket. A borjúhús ételek is kedveltek, nemcsak azért, mert a közismert Wiener Schnitzel ebből készül, ezen kívül sokféle szeletet készítenek, sonkával, szardellával, sajttal, stb. A bécsi hentesek a borjúcomb felsál részét “Kaiserteil”-nek császári résznek nevezik. Ausztriában egy jó ebéd vagy vacsora elképzelhetetlen tészta nélkül. Meleg tésztákból rendkívül nagy a választék. A könnyű kelt tésztából készült briós, kuglóf osztrák készítmények, Salzburg különlegessége a salzburgi galuska, és szintén kitűnő a stíriai metélt. A különböző smarnik – morzsák -, is jeles készítményei az osztrák konyhának. Az osztrákok leghíresebb tésztája valószínűleg a Sacher torta, amelyet Franz Sacher, a Sacher ház alapítója kreált. Nagy a sörfogyasztás, szívesen isszák étkezés előtt és étkezés alatt is. A napi étkezési ritmusuk nagyjából megegyezik a mienkkel.
Gondoltad volna, hogy…
a Sacher-torta egy megbetegedésnek köszönhető? Történt ugyanis 1832-ben, amikor minden bécsi polgár Pauline hercegkisasszony születésnapjára készült, hogy a díszebédért felelős Metternich nem volt valami jó hangulatban, hiszen a pályája csúcsán álló kancellár ugyancsak ki szeretett volna tenni magáért. Bosszús is lett, amikor a nemes feladat megvalósításáról szövögetett jobbnál jobb gondolatai közben egy félszeg tizenhat éves fiút jelentettek be hozzá főszakácsa megbetegedése miatt – az ifjú Sachert –, aki azt állította, hogy e nevezetes alkalomra kitűnő ínyencséggel tud szolgálni. A kancellár hirtelen mérgében nem tudta, mihez is kezdjen a delikvenssel, ezért úgy döntött először a kezében tartott tortaszeletet kóstolja meg, a későbbiekben pedig dönt a betolakodó sorsáról. A történet azonban nem végződött tragikusan: Metternich tetszését ugyanis elnyerte a finom édesség és másnap az ünnepi lakoma étlapján már megjelent a „Torta Sacher módra” jeligével ellátott fogás, és rövid időn belül megalakult a Bécsi Sacher, amely azon kívül, hogy cukrászda volt, a város egyik leghíresebb szórakozóhelyének számított.

Nyelv

Az ország hivatalos nyelve a német (osztrák változata). Regionális szinten (Karintiában és Stájerországban) a szlovén, valamint (Burgenlandban) települési szinten a magyar és a horvát számít hivatalos nyelvnek. A Bécsben élő csehek és szlovákok is elismert történelmi kisebbségnek számítanak.

Vallás

Az osztrákok döntő többsége római katolikus vallású (78%), de vannak kisebb protestáns (főleg evangélikus) közösségek is szerte az országban (5%). A bevándorlók közül a törökök és a bosnyákok többnyire muszlim vallásúak.

Utazási tanácsok, vízuminformációk

Ausztria az Európai Unió és a Schengeni Terület része. Magyar és más uniós állampolgárok személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel utazhatnak Ausztriába a kijelölt határátkelők valamelyikén átlépve.

Hasznos oldalak utazáshoz

Osztrák nagykövetség Budapest: https://www.bmeia.gv.at/hu/nagykoevetseg/budapest.html

Magyar köztársaság nagykövetsége, Bécs: https://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/at/hu

Bécs reptere: https://www.viennaairport.com/jart/prj3/va/main.jart?rel=de&content-id=1249344074214&reserve-mode=active

Bécsi tömegközlekedés: https://schnellbahn-wien.at/english/index.htm

https://www.wienerlinien.at/wl/ep/home.do?tabId=0

Salzburg repülőtere: https://www.salzburg-airport.com/

Salzburg tömegközlekedése: https://www.salzburg-ag.at/index.php?id=34&no_cache=1


Kérd személyre szabott árajánlatunkat!

Válogass kedvedre tanfolyamaink közül!