NYELVTANULÁS KÜLFÖLDÖN 20 229-7964, 20 574-5172

Anglia – Nyelvtanulás Angliában

Államforma: az Egyesült Királyság része (Skóciával, Wales-szel és Észak-Írországgal együtt), mely parlamentáris monarchia (uralkodó: II. Erzsébet királynő)

Főváros: London (mely egyben az Egyesült Királyság fővárosa is)

Pénznem: font sterling (GBP)

Időzóna: UTC (nyáron UTC+1)

Himnusz: God Save the Queen

Nyelvtanfolyami városok: London, Brighton, Oxford, Cambridge, Hastings, Manchester, Torbay, Bournemouth, Cheltenham.

Tovább a nyelviskolák listájára>>

Anglia az Egyesült Királyság legnagyobb országa, és az angol nyelvtanulók egyik legkedveltebb úti célja, Nagy-Britannia déli és középső kétharmadát öleli fel. Közkedveltségét elsősorban a vidéki városok természeti szépségeinek, valamint a főváros kulturális és építészeti értékeinek köszönheti. Több mint 1000 kilométernyi gyönyörű tengerpart, és a világ számos híres látnivalója várja az ide látogatókat.

 

Nyelvtanfolyamok

Anglia az angol nyelvtanfolyamok egyik legkedveltebb helyszíne, mely egyrészt földrajzi közelségének és a repülőjáratok kedvező árának, másrészt széles angol nyelvtanfolyam-kínálatának köszönhető. Az általános angol nyelvtanfolyamok mellett számos angliai nyelviskola kínál ifjúsági nyelvtanfolyamokat, üzleti angol nyelvtanfolyamokat, sőt angol nyelvű művészeti képzést, valamint tematikus, pl. sporttal vagy művészeti oktatással egybekötött nyelvtanfolyamokat is. Angliai nyelviskoláink akkreditáltak, és magas szintű nyelvoktatást, valamint minden igényt kielégítő szálláslehetőségeket kínálnak a nyelvtanulóknak.

Építészet, kultúra

Az ország igen gazdag kulturális és építészeti értékekben, kultúráját azonban nehéz elkülöníteni az Egyesült Királyság kulturális értékeitől. A British Múzeum, a Brit Könyvtár és a Nemzeti Galéria a világ egyik legnagyobb gyűjteményével rendelkeznek. Anglia ad otthont a világ legismertebb kastélyainak, várainak és erődítményeinek is, úgymint Warwick vára, a londoni Tower, vagy a Windsori kastély, mely a világ legnagyobb és legrégebben folyamatosan lakott kastélya. Hatalmas nemesi kúriái, középkori templomai és katedrálisai világhírűek. Egyik legismertebb építészeti emléke a Stonehenge, mely Wilthshire grófságában, a salisburyi síkságon található, és funkcióját, valamint keletkezésének módját mai napig homály fedi. Építése ie. 3100 körül kezdődött és 1500 körül fejeződött be, nagy valószínűséggel csillagászati megfigyelőhelyként is szolgált, és a holdfogyatkozások kiszámításával lehetett kapcsolatban

Éghajlat

Anglia a mérsékelt éghajlati övben fekszik, a nedves óceáni éghajlat az uralkodó, hűvös nyarakkal és az enyhe telekkel. A januári átlaghőmérséklet +2 es -4 °C, a júliusi 14-17 °C között ingadozik. Az éves csapadék mennyisége igen jelentős, az időjárás változékony, gyakori a magas páratartalom és a ködképződés. A napsütéses órák száma a déli partok mentén a legmagasabb, amit gyönyörű tengerparti helyszíneinken angol nyelvtanulással egybekötve valóban kiélvezhetsz. A legtöbb napsütés májusban és júniusban van. Javasolt a réteges öltözködés, esernyő vagy esőkabát pedig mindig legyen nálunk!

Egy kis érdekesség…

 

–       A kardigán névadója James Thomas Brudenell tábornok, Cardigan grófja, aki a XIX. század első felében készíttetett magának ilyen ruhadarabot. (A kardigánok, pulóverek azonban ennek ellenére ekkor még nem, csupán a XX. század húszas éveiben kezdtek divatba jönni, többek között a híres svéd színésznőnek, Greta Garbonak köszönhetően. A magas nyakú pulóver mindmáig az ő nevét viseli.)

 

Konyhaművészet

A középkorban még köztiszteletnek örvendett az angol konyhaművészet, az idők során azonban hírneve megkopott, sőt inkább negatív felhangot kapott. A 20. század folyamán az indiai és kínai konyha hatott ízvilágára. Néhány tradicionális angol étel azonban máig híres, ilyen pl. az almás lepény – az „apple pie”, az angol puding és a „fish and chips” – bundázott sült hal hasábburgonyával. Fogalommá vált az angol reggeli, a „porridge” – zabkása (tejjel vagy tejszínnel, cukorral), a sült sonka tojással – „ham and eggs” – és a húsos sült szalonna tojással – „bacon and eggs”. Híres az angol tea, melyet tejjel vagy tejszínnel, gyakran cukor nélkül fogyasztanak. A teát forrázzák, és igen erősre készítik.

Egy kis érdekesség…

–          A szendvicskészítés az angol John Montagunak, a negyedik Sandwich grófnak (1718-1792) köszönhetően vált közkedveltté Európában, aki kártyajáték közben 2 szelet kenyér közé tett sült húst rendelt – így nem kellett felállnia a kártyaasztaltól és megszakítania a játékot. (Józanabb érvelők szerint a tengerészet, politika és művészetek iránt elkötelezett úriember valószínűleg inkább íróasztalánál fogyasztotta ezt az étket, nem a kártyaasztalnál.)

 

Egy kis illemtan…

 

–          Angliában csak ritkán beszélnek étkezésről. Egy vacsorameghívás után megköszönik a kellemes társaságot a háziasszonynak, a jó bort a házigazdának, de az ételeket dicsérni nem szokás. Egyetlen fogás, amiről illik beszélni, ez a marhasült.

 

Nyelv

Az angol nyelv a világ egyik legelterjedtebb nyelve. Az anyanyelvi beszélők száma 309 és 380 millió között van. Számos országban hivatalos nyelvként használják a közigazgatás megkönnyítése céljából. Az ENSZ és az Európai Unió hivatalos nyelvei közé tartozik. Elterjedésében elsődleges szerepet játszott a nagy kiterjedésű Brit Birodalom létrehozása, és napjainkban az Egyesült Államok jelentősége a világban. Számos dialektusa létezik, de a két legfontosabb a brit és az amerikai angol.

A nagyszámú bevándorló miatt sok nyelv van használatban az országban, pl. az indiai nyelvek, a lengyel és a kínai kisebbség dialektusai.

Tudtad?

 

–          Az angol nyelv az indoeurópai nyelvcsalád germán alfajához tartozik, az 5. században betelepült germán törzs nyelvének mai változata. Legközelebbi rokona a fríz nyelv.

 

–          Az angolban találhatunk sok latin, vallással kapcsolatos szót, de a francia nyelv hatása igen jelentős, a legtöbb igazságszolgáltatással kapcsolatos szó franciából származik. A tudománnyal és technikával kapcsolatos szavak görög és latin eredetűek.

Vallás

A lakosság 71%-a keresztény (anglikán), de ezen kívül minden más vallást szabadon gyakorolhatnak.

Egy kis történelem…

–          Angliába a reformációt VIII. Henrik angol király akarata vitte be, nem annyira vallásos, mint inkább praktikus okokból: a csapodár természetű király válni akart feleségétől, a spanyol Aragóniai Katalintól, ám ezt a pápa nem engedélyezte, ezért Henrik egy Rómától független, egyedül a király alá tartozó államegyházat alapított. Kimondatta a válást Katalintól, egyetlen életben maradt gyermeküket, Máriát (későbbi I. Mária angol királynő) törvénytelennek nyilváníttatta, és Katalin udvarhölgyét, Boleyn Annát vette feleségül. A hölgy azonban igen rosszul járt a friggyel – 3 év múlva a király koholt vádakkal kivégeztette, hogy elvehesse újabb kiszemeltjét. Annával egy közös gyermekük született, a későbbi I. Erzsébet királynő.

Utazási tanácsok, vízuminformációk

A beutazáshoz magyar állampolgároknak vízum nem szükséges. Mivel az Egyesült Királyság is az Európai Gazdasági Térség tagállama, a magyar állampolgárok személyazonosító igazolvánnyal is beutazhatnak az országba. A brit hatóságok azonban a régi fajtájú, azaz csak magyar nyelven kiállított személyi igazolvány használatát nem ajánlják.

 

 

Munkavállalás Angliában

Az Európai Gazdasági közösség tagállamainak állampolgárai munkavállalási engedély nélkül vállalhatnak munkát Angliában. A magyar állampolgároknak kötelező regisztrálniuk a Worker Registration Scheme-ben a Belügyminisztériumnál a munkavállalás kezdetét követő egy hónapon belül. A legális munkavégzéshez szükség van egy Társadalombiztosítási (National Insurance) számra is, melynek megszerzéséhez egy interjúra kell bejelentkezni a legközelebbi Munkaügyi Központban. Ezek az előírások a munka és nyelvtanulás (work & study) programokon részt vevők számára is kötelezőek.

További információ: https://www.ukba.homeoffice.gov.uk/workingintheuk/

https://www.dwp.gov.uk/lifeevent/benefits/ni_number.asp

Hasznos oldalak utazáshoz:

Londoni repülőterek

Heathrow https://www.heathrowairport.com/

Gatwick https://www.gatwickairport.com/

Stansted https://www.stanstedairport.com/

Luton https://www.london-luton.co.uk/en/

Londoni tömegközlekedés: https://www.tfl.gov.uk/gettingaround/1106.aspx

National Express – távolsági autóbusz-közlekedés:

https://www.nationalexpress.com/coach/index.cfm

Vasúti közlekedés: https://www.nationalrail.co.uk/

 

 


Kérd személyre szabott árajánlatunkat!

Válogass kedvedre tanfolyamaink közül!